Uitleveringsprocedure Jack Warner goedgekeurd
22 Sep 2015, 15:03
foto
Jack Warner, één van de meest invloedrijkste makelaren in politieke macht, wordt nu beschuldigd van tientallen jaren van corruptie. (Foto: Getty Images)


De Amerikaanse uitleveringsprocedure tegen voormalig vicepresident van het wereldvoetbalbestuursorgaan, Jack Warner, is goedgekeurd door de procureur-generaal van Trinidad. De Verenigde Staten (VS) wil de 72-jarige Trinidadiaan Warner, vervolgen voor corruptie.

De ex-Fifa-topper wordt beschuldigd van het aanvaarden van miljoenen dollars aan steekpenningen. Hij en dertien andere huidige of voormalige Fifa-ambtenaren zijn in mei aangeklaagd. Warner ontkent de beschuldigingen en vecht nu zijn uitlevering aan. Vorige week heeft Zwitserland ingestemd met de uitlevering van ex-Fifa-ondervoorzitter Eugenio Figueredo aan de VS. Figueredo is uit Uruguay en is in mei gearresteerd toen hij in Zwitserland was voor een Fifa-congres.

Tot nu toe heeft alleen voormalige Fifa-vicepresident Jeffrey Webb uit de Kaaimaneilanden ingestemd met zijn uitlevering. Na zijn aankomst in de VS heeft Webb gezegd dat hij geen steekpenningen heeft aangenomen ter waarde van miljoenen dollars in verband met de verkoop van marketingrechten. De rechter in New York heeft hem op borgtocht van US$ 10 miljoen onder huisarrest geplaatst.

Als het hoofd van het voetbal in het Caribisch Gebied en Noord- en Midden-Amerika (Concacaf), was Warner één van de machtigste mannen in de voetbalwereld. Zijn steun werd noodzakelijk geacht voor elk bod voor WK-gastheer. Toch is hij steeds achtervolgd door beschuldigingen van corruptie. De VS beweert dat Warner al langer dan twintig jaar betrokken is geweest bij corrupte praktijken. In juni 2015 heeft een onderzoek van de BBC geleid tot aanwijzingen van steekpenningen die zijn betaald aan Warner.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May