Paus houdt mis in Cuba op jaardag van zijn roeping
22 Sep 2015, 04:00
foto
Paus Francis heeft de Cubaanse leider Fidel Castro ontmoet bij zijn bezoek aan het land. (Foto: Reuters)


Op de laatste dag van zijn bezoek aan Cuba heeft paus Francis een mis gehouden om de jaardag van zijn roeping te vieren. De geestelijke wereldleider is geprezen voor zijn pogingen om toenadering te brengen tussen de communistische regering en de Verenigde Staten van Amerika.

Ofschoon twee voorgangers van paus Francis Cuba hebben bezocht, is hij de eerste die naar Holguin - de hoofdstad van de regio waar de gebroeders Castro, leiders van Cuba, Fidel en Raul- zijn opgegroeid, is gegaan. Hij heeft de mis in de zinderende hitte gehouden voor tienduizenden mensen. Daarna is hij vertrokken naar Santiago de Cuba, de stad waar Fidel Castro de opstand begon in 1953. Die plek staat in de buurt van een heiligdom voor de nationale patroonheilige, de Maagd van Liefde. 21 september was de dag, ook in 1953, waarop de Argentijnse paus zei dat hij voor het eerst een roeping van God had gevoeld.

De toen 17-jarige Jorge Mario Bergoglio was op weg naar vrienden die hij zou ontmoeten voor een picknick die het begin van de lente in het zuidelijk halfrond moest markeren. Hij voelde toen een drang om een kerk die hij passeerde in Buenos Aires, in te gaan. Het was daar dat hij een vreemde aantrekking voelde. "Ik kan niet zeggen wat het was, maar het veranderde mijn leven", zei hij tegen een biograaf. Het was op de dag waarop het feest van St Matthew werd gevierd. Paus Francis heeft zijn mis in Holguin dan ook gewijd aan het Bijbelverhaal van de voormalige tollenaar die had besloten Jezus Christus te volgen.

De regering van president Raul Castro, die de Holguin-mis heeft bijgewoond, had gehoopt dat de 78-jarige paus Francis expliciet zou ingaan op het Amerikaanse economische embargo tegen Cuba dat nog in tact is. Paus Francis vertrekt vandaag naar Washington. Ofschoon de kerkelijke leider niet is ingegaan op het embargo, heeft hij bij zijn aankomst zaterdag in Havana aangedrongen op verdieping van de herstelde relaties tussen de twee oude Koude Oorlog-vijanden. Het Vaticaan heeft bemiddeld bij het herstel van de banden tussen de beide naties.

De paus heeft in Havana beide Castro-broers ontmoet. De gebroeders Castro, beiden opgeleid door jezuïeten, hebben na de revolutie van 1959 de kerk onderdrukt. Ze hebben de kerkelijke banden in 1990 hersteld. In minder dan twee decennia heeft Cuba al bezoeken gehad van drie pausen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May