Wnd directeur EBS in verzekering gesteld
21 Sep 2015, 16:18
foto


De op non-actief geplaatste waarnemend directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), Willy Duiker, is zojuist in verzekering gesteld. Het Openbaar Ministerie is bezig met een onderzoek naar een 'Mega Fraudezaak' bij het bedrijf. Deze kwestie werd aangezwengeld door het toenmalige Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi (NPS). Duiker wordt nu verhoord in deze zaak.

Een speciaal onderzoeksteam van de afdeling Fraude heeft Duiker eerder ook gehoord. Op basis van het onderzoek zijn er voldoende belastende feiten en omstandigheden ontdekt om de directeur van EBS aan te merken als verdachte.

Op 9 september is als eerste de directeur van NV Greenland, Dick van Kanten, aangehouden. Nadat de rechter-commissaris de inverzekeringstelling rechtmatig getoetst had, werd in hoger beroep de beschikking vernietigd. Volgens de raadkamer van het Hof van Justitie was de inverzekeringstelling niet gegrond. Raadsman Benito Pick stelde dat er geen sprake is van fraude. Het gaat volgens hem om een civiele zaak.

Het Openbaar Ministerie voerde aan dat er sprake is van verduistering in de kwestie van levering van een noodstroomaggregaat en twee mobiele noodstroominstallaties aan de EBS. In het contract staat dat nadat 50% van het bedrag betaald is, de oplevering moest plaatsvinden. Dit is niet gebeurd, terwijl NV Greenland voor 100% zou zijn uitbetaald. De vervolging concludeerde dat één of meerdere vertegenwoordigers van EBS betrokken zijn bij deze zaak.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May