Miskin: Wezenlijke verschillen in bepaling prijs stroom
21 Sep 2015, 03:06
foto
Michael Miskin


Ex-minister Michael Miskin neemt als adviseur van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) deel aan de besprekingen over de verhoging van de tarieven van elektriciteit en water. Miskin zegt aan Starnieuws dat er wezenlijke verschillen zijn in de voorstellen die gedaan zijn door de regering en die van de vakbeweging en het bedrijfsleven. Maandagavond zal een commissie van de vakbeweging en het bedrijfsleven verder praten met minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen.

Namens de vakbeweging zitten naast Miskin ook Armand Zunder en Wilgo Valies van de Bond van Leraren. In de technische commissie zal in kleiner verband getracht worden om tot een vergelijk te komen. Miskin is officieel voorgedragen door de CLO. Miskin kiest voor het berekenen van de stroomprijs op maandbasis. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen geeft de voorkeur voor het berekenen van een gemiddelde prijs van zes maanden, op basis van de toekomstige prijs. De vakbeweging kiest voor de huidige marktprijs. Om geen grote verschillen te hebben, vindt de vakbeweging dat net als de pompprijs elke maand vastgesteld moet worden wat de kostprijs van stroom is. NH komt op de kostprijs van US$ 64,60 per barrel. De vakbeweging geeft aan dat de olieprijs (HFO) US$ 34 is en met een toeslag komt het bedrag op US$ 39,70. Miskin merkt op dat het verschil enorm is. Op grond hiervan komt NH op een kostprijs van 66 cent voor een kilowattuur (kWh) elektriciteit, terwijl de vakbeweging en bedrijfsleven op 43 cent uitkomen.

Miskin is het niet eens met minister Dodson dat er geen sprake is van kruissubsidie. Verbruikers boven de 450 kWh moeten 95 cent betalen, terwijl de kostprijs volgens de vakbeweging en het bedrijfsleven 43 cent is en volgens de regering 66 cent. De minister praat over een solidariteitsprincipe. "Waarom moet 30% van de samenleving meer betalen voor elektriciteit. Dit houdt wel degelijk een kruissubsidie in," stelt Miskin.

Tijdens de onderhandeling met de regering heeft de vakbeweging gesteld dat er ook een loonronde moet komen voor de ambtenaren. Miskin merkt op dat de salarissen van ambtenaren altijd aangepast zijn bij verhogingen. In 2005 is de brandstofprijs verdubbeld. Toen was het vastrecht van elektriciteit verhoogd. Dit leidde ook tot een loonsverhoging. In 2011 is de government-take op brandstof verhoogd en de SRD is gedevalueerd. Toen is Fiso II uitgevoerd en in 2012 hebben de ambtenaren 10% loonsverhoging gekregen. Miskin brengt in herinnering dat bij het invoeren van Fiso een deel van de ambtenaren geen salarisverhoging heeft gekregen, op basis van de functiebeschrijving. Op grond hiervan heeft CLO-voorzitter Ronald Hooghart gepleit voor een loononderzoek.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May