Dragemannen van Marius Rust winnen de eerste prijs
21 Sep 2015, 02:03
foto
'Dragemannen van Mariusrust' winnaars van 'Drageman Dey' die zondag in het openbaar is gehouden. (Beeld: René Gompers)


De ‘dragemannen’ van Marius Rust hebben het mooist gezongen en gedanst met de lijkkist. De wedstrijd ‘dansen met de doodkist’ is onderdeel geweest van de Drageman Dey. De dag is voor het eerst in het openbaar gehouden. Met de wedstrijd is een extra dimensie aan de dag van de dragers toegevoegd.

Er hebben zes verenigingen uit Paramaribo, Para en Coronie meegedaan aan de feestelijke ‘battle’. Dit jaar lag de organisatie van de ‘Drageman Dey’ in handen van Hodie Mihi, Cras Tibi (Heden ik, morgen gij). De dragers van deze vereniging zijn niet in de prijzen gevallen. Posoe uit Coronie is met de derde prijs ervandoor gegaan. Op de tweede plaats staan de dragers van de Rooms Katholieke begraafplaats. Er is gelet op synchroniciteit, dans, ceremonie, creativiteit en zang. De dragers van Marius Rust hebben volgens de jury én het publiek de ‘laatste eer’ het best gepresenteerd.

De motor achter het evenement Henry Hennep is heel blij met het verloop van de dag. “Het is geslaagd, maar ik hoop wel dat mijn groep (Hodie Mihi, Cras Tibi) de wisselbeker terughaalt.” Hennep merkt op dat de dragers dansen met de kist op verzoek van of de nabestaanden of de overledene. “Het is ook een soort van rouwverwerking voor de nabestaanden. Je ziet de rouw van ze afglijden wanneer ze de muziek horen en achter de kist dansen in plaats van lopen.”
De ‘battle’ zoals de activiteit vaker werd genoemd ging vanaf de eerste presentatie over in een feest. Het publiek zong en danste mee met de ‘dragemannen’. De waardering voor de verschillende staaltjes bleef nooit uit. “We dansi fu pur’ a sari na a famiri,” legt Clarence Lionar van Marius Rust uit, terwijl hij de gewonnen beker nog eens aait. “We helpen de mensen in het verwerkingsproces. Dat is ons werk.” Collega Orlando Voort voegt toe dat ‘drageman’ zijn een roeping is. “Dit doe je niet zomaar. Het werkt roept jou.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May