Buza minister en Indiase ambassadeur verdiepen relatie
19 Sep 2015, 22:36
foto
Minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken in gesprek met de Indiase delegatie. (Foto: Buza)


Minister Niermala Badrising en de Indiase ambassadeur Subashini Murugesan hebben vrijdag uitvoerig met elkaar gesproken over de samenwerking op diverse gebieden. Aan de orde kwam de benutting van trainingen die door de regering van India worden aangeboden. De Indiase ambassadeur gaf aan dat door de jaren heen veel Surinamers gebruik hebben gemaakt van de diverse opleidingsmogelijkheden. Haar land is bereid op basis van de behoeften van Suriname, meer beurzen toe te kennen indien deze binnen de gestelde 'deadlines' ingediend worden.

Tijdens het overleg kwam ook de economische en technische samenwerking aan de orde, waarbij de ambassadeur aangaf dat India legio mogelijkheden heeft om ondersteunend te kunnen zijn voor de ontwikkelingsprioriteiten van Suriname. Concreet werden onder andere de beschikbaarstelling van experts uit India voor technische assistentie alsmede andere faciliteiten die verstrekt kunnen worden, genoemd. Zij gaf aan trots te zijn dat India Suriname van dienst kon zijn met twee bijzondere schenkingsprojecten, te weten renovatie van het mortuarium van 's Lands Hospitaal ter waarde van US$ 311,567 en computers aan het NATIN voor US$ 169,400, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Door de minister en de Indiase ambassadeur, werd ook de stand van zaken van diverse projectvoorstellen, die door Suriname zijn ingediend voor financiering uit een door India aangeboden kredietlijn van US$ 50 miljoen, besproken. Een aantal van deze projecten is reeds in een vergevorderd stadium van beoordeling door de verantwoordelijke autoriteiten. Sommige van deze projecten zullen een bijzondere bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de agrarische sector.
De samenwerking op het gebied van onder andere volksgezondheid, de agrarische sector, onderwijs, ICT, culturele uitwisseling en de mogelijkheden voor samenwerking inzake onderzoek naar medicinale planten, kwamen tevens aan de orde.

Badrising en Murugesan erkenden het belang van politiek-diplomatieke samenwerking tussen beide landen op diverse multilaterale fora. Hierbij werd verwezen naar de recente bilaterale demarches over hervormingen binnen de VN veiligheidsraad. Ook werd gerefereerd aan de samenwerking tussen Caricom en India.

Suriname en India zijn diplomatieke betrekkingen aangegaan op 23 januari 1976. De bewindsvrouw verzekerde de Indiase ambassadeur dat in de komende jaren Suriname nadere invulling zal geven aan de afspraken, die gemaakt zijn tussen beide landen om verdere verbreding van de bilaterale relatie tot stand te kunnen brengen. Zij benadrukte de bijzondere historische en culturele banden tussen beide landen en sprak de hoop uit dat ook op cultureel vlak er in de naaste toekomst een intensievere samenwerking tot stand gebracht kan worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May