DSB-directeur geeft uitleg over laat halfjaarlijks verslag
18 Sep 2015, 05:54
foto
DSB-directeur Sigmund Proeve


De Surinaamsche Bank (DSB) zal later dan normaal het halfjaarlijkse verslag over 2015 presenteren. Diverse onderzoeken naar de creditcardfraude van US$ 4,4 miljoen hebben veel tijd in beslag genomen. Naast een diepgaand intern onderzoek, heeft een externe accountant een rapport uitgebracht over de fraudezaak. Het Openbaar Ministerie is ook bezig met een strafrechtelijk onderzoek. De directeur van DSB, Sigmund Proeve, zegt in gesprek met Starnieuws dat begin oktober het verslag dat intussen bij de raad van commissarissen is, gepresenteerd zal worden.

Door de fraudezaak en de afname van de economische bedrijvigheid, zal de winst van de bank veel lager uitkomen dan was verwacht. "Maar het is niet zo dat de bank met rode cijfers komt. Wij hebben toch een winst gemaakt, al is deze niet groot," deelt Proeve mee. Dit heeft tot gevolg dat dit jaar geen interim dividend zal worden uitgekeerd. Besloten is om in maart volgend jaar dividend uit te keren aan de aandeelhouders.

Proeve ontkent dat begin mei nog geen aangifte is gedaan, zoals eerder gepubliceerd door Starnieuws. Hij deelt mee dat in april formeel aangifte is gedaan bij de afdeling Fraude van de politie. Daarvoor was er een gesprek met de waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. Het Openbaar Ministerie heeft intussen meer dan tien personen van DSB gehoord in deze zaak. Dat onderzoek is nog steeds gaande.

De DSB-directeur meldt dat er geen sprake is van interne fraude. Dit geval staat op zichzelf. Er is volgens hem misbruik gemaakt van een faciliteit die er was. Deze faciliteit is intussen stopgezet. De interne processen bij de bank zijn ook door een accountantsbureau doorgenomen. Twee personen zijn gemuteerd, maar zij zijn nog steeds werkzaam bij de bank. Proeve zegt dat intern alle maatregelen zijn getroffen om zulke zaken te voorkomen.

De creditcardfraude is in februari ontdekt. De persoon om wie het gaat is in april omgekomen bij een vliegtuigongeluk. Na zijn dood is met zijn broer een overeenkomst bereikt, waarbij afgesproken is dat elke cent zal worden terugbetaald. Proeve zegt dat het enige tijd zal duren, maar het geld wordt terugbetaald. Er is geen aangifte gedaan eerder, maar er werd een schikking getroffen voor terugbetaling. Het geval werd ook niet gemeld aan de Centrale Bank van Suriname, die via een klokkenluider achter de informatie kwam en een eigen onderzoek instelde. Aan de leiding van DSB werd voorgehouden dat er aangifte gedaan moest worden, wat uiteindelijk ook is gebeurd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May