SML neemt rijstpelmolen in gebruik
18 Sep 2015, 04:48
foto
Minister Algoe drukt op een knop waarmee hij de pellerij in werking stelt.


De Stichting Machinale Landbouw (SML) heeft donderdag de pellerij aan de Biswamitreweg in Nickerie in gebruik genomen. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt dat het ministerie zich heeft gehouden aan de belofte die in mei was gedaan dat de SML van het jaar met de opkoop van padie zou starten. SML biedt SRD 50 per baal padie (79 kg) aan. De boer moet de padie afleveren bij de pelmolen. De pelmolen is gekocht door de SML.

De voorzitter van SML, Jurmen van Ommeren, deelt mee dat de boer binnen een week na levering zijn geld zal kunnen ontvangen. Hij zegt dat de pellerij een droogcapaciteit heeft van 900 balen padie per dag en 20.000 balen kan opslaan. De SML kan per seizoen 60.000 balen padie verwerken. Van Ommeren geeft aan dat de padie verwerkt zal worden tot witte rijst waarna deze geëxporteerd zal worden.

Algoe zei dat hij zich ervan bewust is dat slechts een deel van de padie van de totale oogst opgekocht zal kunnen worden door SML. Hij verzekert de boeren dat dit alleen het begin is, omdat de faciliteiten op Wageningen in orde gemaakt zullen worden. Vanuit die locaties zal de padie ook worden opgekocht. De minister maakte ook van de gelegenheid gebruik om de boeren aan te geven dat slechts padie die gekweekt is uit de Adronlijnen, opgekocht zal worden. Algoe hoopt ook dat de andere opkopers aangemoedigd zullen worden de boeren een betere prijs aan te bieden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May