Oemraw: 60% boeren heeft Guyanees zaaizaad gebruikt
19 Sep 2015, 04:18
foto
SPBA-voorzitter Harrinanan Oemraw


Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), zegt aan Starnieuws dat ruim zestig procent van de boeren het Guyanees zaaizaad heeft gebruikt. Dit zaad heeft veel meer voordelen, het ontkiemt beter. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij, heeft aangegeven dat de prijs van SRD 50 per baal niet geldt voor mensen die zaaizaad uit Guyana gebruikt hebben. De Stichting Machinale Landbouw (SML) zal een baal padie opkopen voor SRD 50.

“De plant is niet gevoelig voor ziekten en plagen. De opbrengst is twee keer zoveel als die van de Adronlijnen. Dus, dit zaad zorgt ervoor dat de boeren kostenbesparend kunnen werken. De opkoopprijs laat veel te wensen over en we moeten zelf nagaan hoe we het hoofd boven water kunnen houden. De Adronlijnen zijn gevoelig voor schimmelziekten en plagen. De dertien lijnen die Adron heeft moeten opgezuiverd worden,” meent Oemraw.

De SPBA-topman merkt op dat er gezegd wordt dat de rijst bij het koken hard wordt. Oemraw snapt niet hoe het komt dat dit product van Guyana over de hele wereld geaccepteerd wordt, terwijl Suriname opmerkingen maakt over de kookkwaliteit. Door de vele voordelen van het zaad kan Guyana kostenbesparend produceren.

Soedeshchand Jairam, landbouwdeskundige, zegt aan Starnieuws dat er tegenstrijdige belangen spelen. Landbouwers streven naar lagere kostprijs en hogere opbrengsten. “Het zaad van Guyana heeft een betere weerstand, hogere opbrengst en kiemt beter. Voor exporteurs is het belangrijk dat het product goede kook- en pelkwaliteiten bezit. Hierover kan ik geen informatie verschaffen. Wat wel een feit is, is dat Guyana moeiteloos kan exporteren en zelfs met de prijs kan spelen, omdat de kosten laag zijn,” stelt Jairam.

Landbouwer Dewkoemar Bishar heeft ingezaaid op Uitbreiding Henar serie 2 en 4. Hij had ingezaaid met het Adron rijstras, maar het zaad had hij niet bij Adron gekocht. Ook Sandjai Jairam heeft op Henarpolder serie 9 en 10 ruim vier hectare ingezaaid met het zaaizaad van Adron. Beide landbouwers willen overstappen naar het Guyanese zaaizaad. Zij zeggen dat ze geen vertrouwen hebben in Adron. “Eeuwig was er een tekort aan zaaizaad vanuit het Adron. Eindelijk werd dit weggewerkt, maar aan de lijnen is er niet verder gewerkt. Om nu te werken aan een goed rijstras zal het vijf tot zes jaren duren. Maar Guyana heeft niet geslapen en overheerst nu in Caricom,” merken de boeren op.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May