Regering praat ook met bedrijfsleven over tarieven
17 Sep 2015, 00:46
foto
Ravaksur-woordvoerder Robby Berenstein na het gesprek met de regering. (Foto: Raoul Lith)


De regering zal donderdag en vrijdag nog gesprekken voeren met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten over de verhoging van de tarieven van elektriciteit en water. Dan zal er een definitieve prijs worden vastgesteld. De deskundige van de vakbeweging heeft woensdag een presentatie gehouden voor de regering. Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei na afloop dat het verhelderend was. Er was slechts een interpretatieverschil. De vakbeweging en het bedrijfsleven hebben vastgesteld dat de kostprijs van een kilowattuur (kWh) 43 cent is. De regering zit op 60 cent en met enkele andere kosten is de voorgestelde prijs 66 cent.

Dodson zegt dat alle voorstellen en zienswijzen meegenomen worden. Hij verwacht dat het gesprek met de bedrijfslevensorganisaties niet lang zal duren. De zienswijze van eenieder is nu vrij duidelijk. Na alles verwerkt te hebben zal de uiteindelijke prijs worden bepaald. Er wordt ook rekening mee gehouden dat de verhoging gefaseerd gebeurt. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een samenhangend pakket van maatregelen.

Vakbondsleider Robby Berenstein, woordvoerder van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), benadrukt dat het gaat om compenserende maatregelen voor de werkers. Er zijn diverse voorstellen gedaan aan de regering. De koopkracht is met 20 procent achteruit gegaan sinds de laatste loonronde in 2011. Gevraagd is om 20% loonsverhoging. Daarnaast moeten de belastingschijven worden aangepast. De regering moet de belastinginning opvoeren en ook de goudzoekers aanpakken. Het pakket basisgoederen dient verruimd te worden en invoerrechtenvrij binnengebracht worden.

De vakbeweging verwacht dat tegen het weekend de knoop zal worden doorgehakt. De ingangsdatum van 15 september is niet gehaald. Er moet een nieuwe datum worden vastgesteld. Minister Dodson zegt dat nu naast De Nationale Assemblee ook de belangrijkste groepen gehoord zijn. Er is draagvlak gezocht. Partijen zijn dichtbij een oplossing.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May