India viert ITEC-dag met Surinaamse bursalen
16 Sep 2015, 20:31
foto
India ambassadeur Subashini Murugesan babbelt met Surinaamse bursalen tijdens de viering van de 51ste ITEC-dag op haar residentie. (Foto: Ranu Abhelakh)


Het achterterrein van ambassadeur Subashini Murugesans residentie was dinsdagavond feestelijk aangekleed. Tientallen Surinaamse bursalen die een studie of training hebben gevolgd in India, zijn bijeengekomen voor de jaarlijkse Indian Technical & Economic Cooperation Programme (ITEC) Dag. “Het programma richt zich op India’s ontwikkelingssamenwerkingsbeleid met een grotere visie van één wereld of Vasudaiva Kudumbakam’ oftewel de wereld is één familie,” zegt Murugesan.

Gastspreker minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur dankte India voor alle opleidingsmogelijkheden. Hij ziet graag dat personen na terugkeer hun opgedane kennis in India, in praktijk brengen. Met diverse ministeries zal hij nagaan hoe de mensen na een specifieke opleiding direct in te zetten, licht hij zijn gedachte nader toe. Hij stelt de Cubaanse artsen opleiding als voorbeeld. “Mensen willen na hun studie verzekerd zijn van een baan.” Ook vicepresident Ashwin Adhin, zelf ex-ITEC-bursaal geeft toe dat bursalen, na terugkeer onvoldoende worden ingezet en gewaardeerd. “We moeten van een personeelsbeleid naar een HRM-beleid gaan. Prestatiegerichte personen moeten naast een bevordering ook een financiële functie waardering krijgen.”

De jaarlijkse ITEC-dag is bedoeld om ervaringen te delen en onderling te netwerken. Drie bursalen hebben over hun opleiding verteld. Demis Johnn volgde de training Innovative Leadership for Organization Growth and Excellence in New Delhi. Hij is zwaar onder de indruk van de spirituele kennis die hij heeft opgedaan als onderdeel van de training. “Wij Surinamers zijn eigenlijk meer oosters, dan westers.” Volgens Johnn focussen Surinamers zich teveel op studies in westerse landen, “terwijl in India evenveel aandacht aan de opleiding en spiritualiteit wordt gegeven”. Hij riep de minister en de vp op om zich meer in te zetten om personen te interesseren voor de Indiase studiemogelijkheden.

Adhin kan zich terugvinden in de oproep. Om onder andere meer bewustzijn te creëren voor alle buitenlandse beurzen en aanvraagprocessen centraal te coördineren, zal het Instituut voor Studiebeurzen, Onderwijsinformatie en Evaluatie worden opgezet. Peneux gaat een stapje verder en denkt om via de scholen extra aandacht te schenken aan vreemde talen, die eventueel als barrière gelden bij buitenlandse studies en meer kennis te verschaffen over technische studies.

Volgens ambassadeur Murugesan hebben ongeveer 300 Surinamers al een ITEC-programma gevolgd. Het beurzen aanbod voor Suriname is vanaf 2008 van 40 naar 20 open plekken teruggevallen, zegt zij. “Dit aantal kan weer omhoog als alle beurzen worden benut.” Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken biedt verschillende ITEC-trainingen in 161 partnerlanden aan, voor de versterking van de human resources. De Indiase Staat betaalt volledig voor deze trainingen, die variëren tussen de 2 en 52 weken. Naast de ITEC-opties, zijn er ook studiebeurzen, zoals het Scholarship Programme for Diaspora Children. Een andere optie is het Know India Programma, voor jongeren tussen 18 en 26 jaar in Indiase diaspora tot vier generaties terug. In de afgelopen vijf jaren zijn ongeveer 60 personen afgereisd naar India om zich verder te scholen. Momenteel volgen twee Inheemse vrouwen uit Tepoe een training in Solar Engineering in Rajasthan.

Eerder dit jaar ging Adhin, als onderwijsminister de samenwerking aan met de Indira Gandhi National Open University. Over de status van dit project en de mogelijkheid dat Surinamers zich online verder kunnen scholen aan de IGNOU, zegt hij dat Suriname niet veel is opgeschoten. Hij zal dit project met Peneux bespreken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May