Ingangsdatum verhogingen stroom en water niet gehaald
16 Sep 2015, 00:00
foto
De prijs voor een kWh die gecalculeerd is door de regering. Hierover is er een meningsverschil met de vakbeweging en het bedrijfsleven.


De ingangsdatum van de verhoogde elektriciteit- en watertarieven van 15 september is niet gehaald. Er zal een andere datum worden bepaald, deelt minister Regillio Dodson mee aan Starnieuws. Woensdag om 14.00 uur praat de regering met de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur). De regering komt op een kostprijs van SRD 0,66 cent voor een kilowattuur (kWh) voor stroom. De deskundige van de vakbeweging en bedrijfsleven heeft uitgerekend dat een kWh neerkomt op SRD 0,43.

In de nacht van 1 september maakte de regering in een persbericht bekend dat per 15 september de stroom- en watertarieven marktconform zouden worden verhoogd. Daarin werd aangekondigd dat de kostprijs van een kWh 89 cent was. Dit is van de tafel geveegd door het bedrijfsleven. Vernomen wordt dat de schuld van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) aan de Staat ook meegenomen was in deze prijs. Nu is de regering op SRD 0,66. Hierin zit ook 6 cent extra kosten.

De vakbeweging en het bedrijfsleven voeren aan dat de prijs van 'heavy fuel' op dit moment rond de US$ 40 per barrel is. De regering is bij de calculaties uitgegaan van US$ 64 per barrel. Het bedrijfsleven zegt bereid te zijn de verhoging te betalen op basis van een kostprijs van 43 cent. De vakbeweging en de regering zullen verder over de prijs praten. Ook het samenhangend pakket aan maatregelen zal aan de orde komen.

Nu de regering de ingangsdatum heeft uitgesteld, ziet het ernaar uit dat de verhoging pet 15 oktober zal worden ingevoerd. Minister Dodson zegt dat de verhoging doorgaat, maar over de ingangsdatum zullen mededelingen worden gedaan na het onderhoud met Ravaksur. De verhoging zal ook gefaseerd plaatsvinden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May