Nieuw magazine over mensen van Afrikaanse origine
16 Sep 2015, 04:53
foto


In Amsterdam is onder de titel Afro een tweemaandelijks tijdschrift gelanceerd over en voor het verhaal van mensen van Afrikaanse origine. Het blad biedt uiteenlopende verhalen en reportages over maatschappelijke issues, kunst, geschiedenis, mode, lifestyle en sport.

De initiatiefnemer van het blad is journalist Marvin Hokstam. Hij vindt het de hoogste tijd dat de grote groep mensen in Nederland met een Afro-achtergrond een eigen platform krijgt om het zwarte bewustzijn uit te dragen, ideeën en ervaringen uit te wisselen en discussies op gang te brengen.

Hokstam bracht in mei het nulnummer van Afro-magazine uit op basis waarvan hij een crowfunding campagne organiseerde. Die verliep naar eigen zeggen met horten en stoten: ‘Het loopt nog niet storm met adverteerders, maar ik ben ervan overtuigd dat ons initiatief straks brede navolging krijgt. De reacties zijn in elk geval hartverwarmend. Er komen nu dagelijks nieuwe abonnees bij.’
Hokstam gaat uit van een enorm bereik. Hij rekent voor dat Nederland officieel ruim drieënhalf miljoen inwoners telt van wie tenminste één van de ouders van niet-Nederlandse afkomst is. Meer dan 20 procent daarvan heeft een Afro-achtergrond.

In het eerste nummer van Afro staan onder meer een interview met acteur Raymi Sambo, een reportage over overgewicht in Afrikaanse diaspora, een verhaal over 40 jaar Kwaku-festival en een portret van de Nigeriaanse zakenman Aliko Dangote. Die laatste staat hoog genoteerd in de lijst van rijkste mensen van het Amerikaanse Forbes-magazine en is van plan binnenkort met zijn fortuin de Engelse voetbalclub Arsenal over te nemen.

Als het aan Hokstam ligt, blijft het niet bij het Afro-magazine alleen. Hij denkt ook aan discussiebijeenkomsten en onderzoek. Bovendien heeft hij met zijn bedrijf HOX Projects ook een website geopend: ‘Daarop brengen we elke dag nieuws vanuit afro-perspectief. We hebben een online agendarubriek waar we zo veel mogelijk afro-gerelateerde evenementen aankondigen.’
Hokstam vertelt dat zijn Afro-magazine is geleverd aan boekhandels in Suriname. Abonnees kunnen zich melden via de site Afro Magazine, terwijl nummers ook los zijn te bestellen.

Diederik Samwel
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May