Bacovenindustrie in gevarenzone
15 Sep 2015, 05:35
foto
De Moko ziekte tast zowel de plant als de vrucht aan. (Beeld: FAO)


Het bacovenbedrijf Food and Agriculture Industries (FAI) te Jarikaba kampt met een zeer schadelijke en besmettelijke bacterie. Bijkans een kwart van de aanplant is aangetast en reddeloos. Het bedrijf lijdt enorme verliezen en wil personeel afvloeien. Vakbondsleider Michael Sallons bevestigt tegenover Starnieuws dat er sprake is van een ramp. Het bedrijf komt samen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) met een uitgebreide voorlichtingscampagne.

Het personeel moet zijn uiterste best doen om de ziekte van Moko (ook bekend als Bacterial Wilt, Vacular Wilt, Maduraviche en Ereke... red.) te helpen bestrijden, legt Sallons uit. Alle gereedschap moet worden gesteriliseerd, terwijl ook de laarzen van het personeel steeds moet worden ontsmet om de ziekte niet verder te verspreiden. Besmette gebieden worden gemarkeerd. Aanplanten van boeren in de regio en zelfs het hele land kunnen aangetast worden. "Daarom is het belangrijk dat mensen niet zomaar bacove-plantjes kopen, want op die manier kan de ziekte verder worden verspreid," schetst Sallons het gevaar.

De Moko Disease komt in vier varianten voor en komt behalve in Suriname ook voor in Belize, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Grenada, Guatemala, buurland Guyana, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Peru, Trinidad en Tobago. Tien jaar geleden is de ziekte ook officieel bevestigd in Saint James Parish op Jamaica. In het verleden heeft de ziekte hele aanplanten verwoest. In buurland Guyana werd de bacovenindustrie in 1840 zwaar getroffen door deze ziekte. In Trinidad heeft de Moko ziekte tegen het einde van de 19de eeuw bijna de volledige bacovenindustrie vernietigd. Duizenden hectares van de bacovenaanplant in Latijns-Amerika zijn door deze ziekte verwoest.

Bij de afdeling van FAI in Nickerie heeft de ziekte die door insecten wordt overgebracht, zich nog niet gemanifesteerd. Er wordt preventief gewerkt in Nickerie om de ziekte buiten de aanplant en het areaal te houden. Het besmettingsgevaar is groot. Plantenwortels met besmette aarde, gereedschap met besmette aarde en insecten die zich tegoed doen aan de besmette planten zijn de grootste verspreiders. Sallons merkt op dat er diverse sessies zijn gehouden met het personeel. Er zijn voorlichtingsfilmpjes gemaakt. Hij zegt dat er een grootscheepse campagne komt. Wereldwijd doen zich er problemen voor in deze sector. "Het gaat niet alleen om een nationale, maar om een internationale ramp," stelt de vakbondsleider.

Over afvloeien van personeel moet er nog diepgaand worden gesproken, zegt Sallons. Hij bevestigt dat veel mensen brodeloos zullen worden als de ziekte niet onder controle kan worden gehouden. Volgens hem is de ziekte al jaren geleden, vóór de overname door FAI ontdekt, maar is er onvoldoende gedaan om deze te bestrijden. Te Jarikaba werken er ongeveer 1.300 mensen bij het bacovenbedrijf. Eenzelfde aantal werkt ook op de afdeling in Nickerie. Starnieuws verneemt dat ook de vele onwettige verzuimen van de arbeiders, het bedrijf de das dreigen om te doen. Het is geen uitzondering dat tijdens oogstdagen er tientallen werknemers niet komen opdagen en zich indekken met een attest van de dokter.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May