Regering en vakbeweging nog niet eens over verhoging
14 Sep 2015, 15:29
foto
Leden van de vakbeweging praten nog even na. (Foto: Raoul Lith)


De regering en de vakbeweging zijn nog niet uit over de hoogte van de verhoging van de nutsbedrijven. De vakbeweging vindt dat het nog steeds niet duidelijk is hoe de regering de tarieven van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) heeft berekend. Robby Berenstein van Ravaksur vindt dat de kosten niet op de werkers kunnen worden afgewenteld, want bedrijven kunnen hun prijzen verhogen. De consument heeft geen andere mogelijkheid.

Minister Regillio Dodson zei na afloop van de bespreking tussen de regering en de vakbeweging aan journalisten dat er rekening is gehouden met de motie aangenomen in De Nationale Assemblee de vorige week. Verder ook met de voorstellen van Ravaksur en andere maatschappelijke groepen. De Nationale Assemblee wordt ingelicht over de verhogingen. Dodson denkt in commissieverband, maar het is aan de volksvertegenwoordiging om te bepalen of er een openbare vergadering wordt gehouden. De verhoging zal gefaseerd doorgevoerd worden.

De regering heeft een pakket van maatregelen samengesteld op basis van de verschillende zienswijzen uit de samenleving. Dodson benadrukt dat nu een voorstel op tafel ligt dat voor alle partijen draaglijk is. Hij haalt aan dat eenieder moet beseffen dat efficiënt omgegaan moet worden met elektriciteit en water. Mensen zullen moeten betalen voor verbruik. Al jarenlang moesten de tarieven worden aangepast. Volgens hem heeft de regering een voorstel dat goed gebalanceerd is.

Ravaksur krijgt van de regering nog antwoord op de voorstellen die ingediend zijn. Ook zal de vakbeweging reageren op de calculatie van de tarieven. Uiterlijk morgen tien uur moet dat gebeuren. Er komt nog een vervolggesprek tussen president Desi Bouterse en de vakbeweging. De nieuwe tarieven gaan morgen in, maar de rekening komt over een maand binnen. Volgens Berenstein is er nog ruimte om verder te praten met elkaar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May