Australië krijgt vierde premier in twee jaar tijd
14 Sep 2015, 17:27
foto
Premier Tony Abbott is verslagen door partijgenoot Malcolm Turnbull. (Foto's: Reuters)


Premier Tony Abbott van Australië heeft de strijd verloren tegen partijgenoot Malcolm Turnbull. Abbott is als leider van de centrum-rechtse Liberale partij verslagen. Turnbull wordt de vierde premier van het land in twee jaar tijd en de vijfde in acht jaar.
In haastig geregelde partijverkiezingen, heeft Abbott 44 stemmen behaald tegenover Turnbull die er tien meer kreeg, 54. De Australische premier wordt al een tijdje geplaagd door slechte opiniepeilingen. Turnbull zegt dat hij ervan uitgaat dat het parlement zijn volledig termijn zal uitzitten, wat niet impliceert dat er nieuwe algemene verkiezingen komen. De nieuwe leider zal de vierde premier van Australië zijn sinds 2013.

De premier-elect zal naar verwachting worden beëdigd nadat Abbott zijn ontslag heeft aangeboden aan de gouverneur van Australië. De stemming heeft vandaag plaatsgehad tijdens een vergadering van de liberale parlementsleden. Ze hebben ook gestemd dat minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, de plaatsvervangende leider van de partij blijft.

Volgens het Australische systeem wordt de premier niet rechtstreeks gekozen door de kiezers. De leider van de partij of coalitie die de meerderheid heeft in het parlement, vult die functie in. Na zijn uitverkiezing heeft Turnbull zijn voorganger geprezen voor zijn "formidabele prestaties" als premier. De nieuwe partijleider zegt dat Australië “de economische visie, leiderschap nodig heeft, die de grote uitdagingen en kansen waar we voor staan, kan uitleggen.” Hij zegt dat hij een zeer liberale regering zal leiden die zich zal inzetten voor de vrijheid en de markt.
Eerder had Turnbull gezegd dat als Abbott bleef als leider, de coalitieregering de volgende verkiezingen zou verliezen. Hij zegt dat hij de beslissing om de uitdaging voor het leiderschap niet over één nacht ijs had genomen, maar dat het duidelijk genoeg was dat de regering niet succesvol was in het voorzien van de economische leiderschap die het land nodig heeft. Bishop heeft zijn strijd om het partijleiderschap gesteund.

De laatste Australische premier die een volledig termijn heeft gediend was John Howard, die de regeermacht in 2007 heeft overgedragen. Premier Julia Gillard van Partij van de Arbeid verloor de strijd tegen rivaal Kevin Rudd bij de partijstemming in juni 2013, maanden voordat de algemene verkiezingen werden gewonnen door Abbott’s Liberale Partij. Gillard had zelf Rudd als premier in 2010 afgezet. Turnbull was eerder de leider van de liberalen, die toen in de oppositie zaten. Hij werd in 2009 verdrongen door Abbott. In februari overleefde Abbott de partijverkiezingen, maar bij de opiniepeilingen heeft zijn regering het continu moeten afleggen tegen de Partij van de Arbeid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May