Vier bedrijven opgericht voor overname operatie Alcoa
14 Sep 2015, 00:52
foto
Suralcoplant te Paranam


De Staat Suriname heeft alvast vier bedrijven opgericht indien wordt besloten dat de operaties van Alcoa, waaronder Suralco en de Afobaka krachtcentrale worden overgenomen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft in De Nationale Assemblee op een vraag van Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) bevestigt dat de bedrijven zijn opgericht. Hij zei dat het nog niet duidelijk is voor welk model er zal worden gekozen.

Gajadien zegt aan Starnieuws dat vier entiteiten zijn opgericht. Deze zijn: Suriname Aluminium Holding, Suriname Bauxite Company, Suriname Aluminium Company en de Suriname Hydro Company. Gajadien zei in het parlement dat iemand van de security van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) betrokken is. Hoefdraad ontzenuwde dit. De bedrijven zijn op basis van uitgewerkte adviezen van de juristen, betrokken bij de onderhandeling met Alcoa, opgericht.

De Staatsbedrijven Grassalco en de Surinaamse Postspaarbank zijn de oprichters van de entiteiten. Indien de overname doorgaat, is dit een van de opties. Hoefdraad legde uit dat verschillende modellen bekeken zijn over de overname. Indien hiervoor gekozen wordt, is de structuur al opgezet. Dan kan gelijk overgegaan worden om de bemensing correct in te vullen, zei de minister. Hij is vanaf het begin als toenmalige governor van de CBvS betrokken bij de onderhandelingen met Alcoa. Nu is hij nog steeds in de presidentiële onderhandelingscommissie als minister van Financiën. De commissie is onder leiding van Dilip Sardjoe. Ex-directeur van Staatsolie, Marc Waaldijk, heeft er ook zitting in.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May