Meer koppen zullen rollen in EBS-mega corruptiezaak
12 Sep 2015, 00:01
foto


In de 'EBS-mega corruptiezaak' zullen meer koppen rollen. Het vermoeden bestaat dat kopstukken van het staatsbedrijf zich schuldig hebben gemaakt aan verduistering. De directeur van NV Greenland, Dick van Kanten, is in verzekering gesteld. Hij heeft totaal US$ 8,5 miljoen ontvangen van de EBS voor levering van een noodstroomaggregaat en twee mobiele noodstroominstallaties. Hij is volledig uitbetaald, maar er is niet geleverd. De rechter-commissaris heeft de rechtmatigheid van de inverzekeringstelling door het Openbaar Ministerie, bevestigd.

De verdachte heeft bij het verhoor verklaard dat hij niet heeft geleverd, omdat EBS het bedrag voor meerwerk niet heeft betaald, waardoor hij zijn verplichtingen jegens de leverancier niet kon nakomen. Eerst zei hij dat het meerwerk US$ 2,2 miljoen was. Daarna gaf hij aan dat het om US$ 1,5 miljoen ging voor beide contracten die NV Greenland met leveranciers had gesloten. Uit onderzoek blijkt dat het bedrag ongeveer US$ 1,2 miljoen is en betrekking had op slechts één contract.

EBS heeft tegen het contract met NV Greenland in, 100 procent uitbetaald. Dit, terwijl in het contract staat dat levering van de goederen moest plaatsvinden na aanbetaling van 50 procent van het totaalbedrag. Het vermoeden bestaat op basis van verklaringen en het rapport van de Centrale Accountantsdienst dat bij het sluiten van het contract tussen EBS en NV Greenland onregelmatige handelingen zijn gepleegd, waardoor de Staat Suriname is benadeeld.

Gebleken is dat:
- er geen transparantie was over de offertes;
- de prijs van de transactie niet bekend was;
- het aanpassen van meerwerk onnodig was;
- het volledige bedrag door de EBS betaald is aan NV Greenland, in strijd met het contract, waarin staat dat bij een aanbetaling van 50% de levering zou plaatsvinden;
- euro 1.000 aan meerwerk is betaald door EBS aan NV Greenland;
- er niet is geleverd, omdat de verdachte vindt dat er nog voor meerwerk moest worden betaald;
- het sluiten van het contract is in strijd geweest met de comptabele regels en bestaande procedures;
- over de hoogte van het meerwerk tegenstrijdige verklaringen zijn afgelegd door de verdachte.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May