Suriname blijft olie importeren binnen PetroCaribe
12 Sep 2015, 18:28
foto


Suriname zal olieproducten uit Venezuela blijven importeren, ondanks de eigen productie van Staatsolie Maatschappij NV. Sinds het land gebruik maakt van de PetroCaribe-overeenkomst met Venezuela is in totaal al ruim vijf miljoen barrels aan olieproducten afgenomen. De PetroCaribe-deal voorziet in relatief goedkopere olieprijzen, een gunstige financieringsperiode van 90 dagen bij de aankoop van olie en fondsvorming voor uitvoering van projecten tegen gunstige financieringsvoorwaarden en bevordering van handel en productie.

Vicepresident Ashwin Adhin heeft de 10de PetroCaribe-vergadering van staatshoofden en regeringsleiders namens president Desi Bouterse bijgewoond. Hij was vergezeld van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe. Beide regeringstoppers hebben 5 en 6 september geparticipeerd in de top op Jamaica. In een verklaring zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Staatsolie de importen uit Venezuela eventueel zal uitbreiden met andere olieproducten. Behalve olie wordt ook ureum afgenomen uit Venezuela. Voor de ureum wordt wel direct afgerekend.

Tot nog toe zijn er geen andere projecten binnen de PetroCaribe-overeenkomst uitgevoerd in Suriname. Een poging om 30.000 ton padie eerder dit jaar te verschepen heeft na de eerste lading van 1.100 ton schipbreuk geleden. Een herziene afspraak om in plaats van padie, witte rijst te exporteren, komt maar niet van de grond. Starnieuws verneemt dat vanuit Suriname alles in orde is gemaakt om te starten met de export van witte rijst. Het wachten is nog steeds op de Venezolanen die de inspectie en transport voor hun rekening zullen nemen. Door de vertraging in de uitvoering van de export, zitten de opslagruimten van de rijstverwerkers vol met padie uit de vorige oogst, terwijl de nieuwe oogst nu al is aangevangen. De boeren zitten als gevolg van deze situatie zwaar in de problemen. Ze krijgen een minimale opkoopprijs van SRD 28 voor een baal natte padie, terwijl ook de toegezegde tegemoetkoming vanuit de regering uitblijft. De kostprijs van de padie ligt tussen de SRD 55 en SRD 60 per baal.

Ook andere projecten die gefinancierd zouden moeten worden binnen de PetroCaribe-overeenkomst komen niet van de grond. De projectdossiers liggen er, maar het geld komt maar niet los uit het fonds. Venezuela zelf zit aan de grond en kampt met een torenhoge inflatie door de kelderende olieprijzen. Het land ziet zich geplaatst voor enorme tekorten van basisgoederen en een tekort aan kapitaal. Eerder liet minister Algoe doorschemeren dat hij de beschikbare US$ 12 miljoen die Suriname kan trekken uit het fonds, wil gebruiken voor een aantal projecten. Maar ook die projecten komen niet van de grond, omdat het geld niet vrij komt. De verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft vaag over wat de uitkomst van de vergadering concreet voor Suriname is geweest.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May