Ongeval Mekka kost 107 het leven
11 Sep 2015, 20:03
foto
De kraan is één van de vele die bezig is met constructiewerkzaamheden in de Grote Moskee. (Foto: AFP)


Ten minste 107 mensen zijn omgekomen en meer dan 230 anderen zijn gewond geraakt toen een hijskraan instortte in de islamitische heilige stad Mekka in Saudi-Arabië. De enorme rode kraan is gevallen in een deel van de Grote Moskee, de grootste ter wereld. De moskee was op dat moment gevuld met gelovigen.

Volgens het hoofd van de civiele bescherming van Saudi-Arabië hebben de sterke wind en zware regenval de instorting veroorzaakt. Mekka bereidt zich voor op de jaarlijkse islamitische hadj bedevaart. Honderdduizenden mensen over de hele wereld zullen later deze maand de Saudische stad aandoen.

Het ongeval heeft plaatsgevonden op het moment dat veel aanbidders bezig waren met het vrijdaggebed. Het aantal doden en gewonden blijft stijgen naarmate de avond vordert. Kort voor de ramp was de stad getroffen door ongewoon zware regen en winden met snelheden van maximaal 83 km per uur.

De kraan is één van de vele die bezig zijn met werkzaamheden in en rondom het bedevaartsoord. Er is een onderzoek gestart naar de schade en de veiligheid van de bidplaatsen. Mekka is bezig moslims uit de hele wereld te verwelkomen voor de jaarlijkse hadj die over tien dagen begint. De Islam vereist dat iedere moslim ten minste één keer in zijn leven naar het bedevaartsoord in Mekka gaat.

Vorig jaar zijn Saudische autoriteiten begonnen met een belangrijke uitbreiding van het oord. De moskee wordt met 400.000 vierkante meter uitgebreid om maximaal 2,2 miljoen mensen tegelijk te accommoderen. In 2012 hebben meer dan drie miljoen mensen de hadj bedevaart naar Mekka ondernomen. Sinds 2013 hebben de Saudische autoriteiten maatregelen getroffen om het aantal bezoekers te verminderen.

Door de jaren heen hebben grote aantallen hadj-gangers geresulteerd in een aantal tragedies. In 2006 werden tijdens een stormloop bijna 350 mensen gedood.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May