Hoefdraad: Reorganisatie doorvoerhandel nodig
11 Sep 2015, 06:22
foto
Minister Gillmore Hoefdraad beantwoordt vragen in DNA. (Foto: Raoul Lith)


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zegt op vragen van Assembleelid Jitendra Kalloe (VHP) dat het niet de bedoeling is om de internationale handel te frustreren. De maatregelen zijn getroffen om de doorvoerhandel per direct stop te zetten en entrepots te sluiten omdat het om een absolute chaos ging, zei Hoefdraad donderdagavond in De Nationale Assemblee.

De bewindsman legde uit dat het gaat om een reorganisatie. Volgens hem wordt er voor tachtig tot negentig procent misbruik gemaakt van de doorvoerhandel om invoerrechtenvrij goederen op de markt te brengen. Dit is al jarenlang mis. "Vergunningen werden als lollipop uitgedeeld," zei Hoefdraad. Hij benadrukte dat er overzicht nodig is. De douane is bezig met dit proces.

Kalloe zei dat met de maatregelen ondernemers ernstig getroffen zijn. Er zijn heel wat containers met goederen bestemd voor de doorvoer zeilende. Hij vroeg aan de regering waarom acuut de doorvoer is stopgezet en geen goederen meer in entrepots opgeslagen kunnen worden. Hoefdraad zei dat het land tientallen miljoenen, om niet te spreken van honderden miljoenen op jaarbasis, misloopt. Er is sprake van oneigenlijke concurrentie omdat geen invoerrechten worden betaald op goederen die illegaal op de binnenlandse markt belanden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May