Misiekaba pleit voor afschaffing inkomstenbelasting
11 Sep 2015, 03:17
foto
André Misiekaba, fractieleider NDP. (Archieffoto)


André Misiekaba, fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP), heeft donderdag een pleidooi gehouden in De Nationale Assemblee om geleidelijk aan de inkomstenbelasting af te schaffen. Hij stelt voor om te beginnen bij de gehele agrosector, dus van rijst tot cassave, voor de bus- en bootondernemers en ook voor de toerismesector, uitgezonderd casino’s. Hij merkte op dat het verrekenen van de belasting op brandstof, te corruptiegevoelig is en belanghebbenden klagen steen en been over de afwikkeling ervan. Met de afschaffing van de inkomstenbelasting is compensatie dan ook helemaal niet meer nodig.

"Het is niet realistisch om te denken dat wij buschauffeurs, taxichauffeurs, marktverkopers, barbecue verkopers, goudzoekers in het binnenland enz. enz. volgens het bestaand systeem kunnen laten bijdragen aan de ontwikkeling van het land middels belastingen. Ook al zouden ze het willen, het systeem is van dien aard dat ze er hulp bij nodig hebben en er zijn gewoonweg niet genoeg mensen die de kennis hebben om die hulp te bieden. Nog daargelaten zaken als betrouwbaarheid en betaalbaarheid van die hulp," stelde Misiekaba. Hij pleitte voor het invoeren van een ander systeem dat werkbaar is voor Suriname.

De NDP-fractieleider stelde dat het systeem van belastinginning niet stimulerend werkt naar kleine en middelgrote ondernemers. "Ons belastingsysteem kan vergeleken worden met een kind van de lagere school dat je een boek geeft van de universiteit. Wij zijn nog jong in het ondernemerschap in dit land, maar we hebben een belastingsysteem welke in de ontwikkelde westerse landen wordt gebruikt met alle soort van regels en misschien wel legio mogelijkheden van belastingbesparing voor ondernemers, maar allemaal te ingewikkeld voor de fase waar onze eigen ondernemers nu zijn. En zo gooien wij met het badwater het kind weg."

Hervorming nodig
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën deelde mee dat er belastinghervormingen zullen komen. Dit gaat niet van de ene op de andere dag. Hij gaf aan dat volgend jaar gewerkt zal worden aan de overschakeling naar belasting toegevoegde waarde (btw). Hoefdraad zei dat basisfaciliteiten ontbreken bij de belastingdienst en douane. Hij merkte op dat de douane onder erbarmelijke omstandigheden moet functioneren en niet eens een eigen gebouw heeft.

De bewindsman kreeg ondersteuning van DOE-fractieleider Carl Breeveld. Hij illustreerde dat ondernemers beltegoed moeten geven aan douaniers om te kunnen bellen of hun eigen vervoer ter beschikking moeten stellen om werkzaamheden te verrichten. Hoefdraad zei dat onder zulke omstandigheden niet verwacht moet worden dat geld voor het land geïnd zal worden. Hij kondigde belastinghervormingen aan, waarbij ook de faciliteiten moeten komen die nodig zijn om het werk optimaal te verrichten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May