De Saramaccaanse politieke waardering
11 Sep 2015, 11:03
foto


De Saamaka’s of Saramaccaners behoren tot een van de grootste marrongroepen in Suriname. Over enkele dagen, om precies te zijn 19 september, zal het 253 jaar geleden zijn dat deze groep vrede sloot met de toenmalige kolonisator. Deze stam woont hoofdzakelijk in de districten Brokopondo en Sipaliwini (Boven-Suriname gebied), maar ook de bewoners van Santigron in het district Wanica worden tot deze groep gerekend.
Evenals de overige marronstammen, participeren de Saamaka’s reeds decennia lang aan de Surinaamse politiek.

Het valt op te merken dat de opmars van marrons in de politiek de afgelopen 10 jaren haast niet te stuiten is. Immers, deze groep is volgens de laatste censusdata het snelst groeiend en op weg naar de grootste etnische groep in Suriname. De afgelopen twee regeerperioden zien wij grote toename van het aantal marrons in het parlement, de Raad van Ministers en overige hoge politieke posities. Zo waren er 9 DNA-leden en 0 ministers van 200
0-2005. Van 2005-2010 waren er 11 DNA-leden en 4 ministersposten. In de periode 2010-2015 waren er 10 DNA-zetels en 4 ministersposten. In de huidige regeerperiode zien wij 13 DNA-zetels en 2 ministersposten.

Zonder enige bijbedoeling mag gezegd worden dat de Saamaka’s zeer slecht gewaardeerd worden als het gaat om zichtbaarheid op ministersniveau. Dit beeld roept vraagtekens en bezorgdheid op bij deze groep, aangezien politieke leiders altijd pretenderen rekening te houden met de etnische samenstelling van de Surinaamse gemeenschap. In de periode 2005-2010 waren van de 4 marron-ministers geen enkele Saamaka benoemd. Van 2010-2015 was voor korte periode (2 jaren) een Saamaka als minister benoemd, dankzij opstandig gedrag met afsplitsing binnen een van de grootste marron politieke partijen ten gevolge. In de resterende regeerperiode die daarna volgde (2012-2015) was deze groep wederom niet zichtbaar op ministerieel niveau. In het huidig regeerteam is evenwel 0 Saamaka benoemd tot minister, alhoewel de verwachtingen heel erg hoog waren, vanwege de grandioze overwinning van de grootste coalitiepartij in de districten Brokopondo en Sipaliwini (Boven-Suriname). Deze partij mag rekenen op niet minder dan 4 DNA leden van de Saamakastam.

Het is tijd dat de groep te raden gaat bij zichzelf, wil men iets gaan betekenen in de Surinaamse politiek. Immers, het is niet voor niets dat men in dit politiek spel wel degelijk rekening houdt met de etnische samenstelling van onze samenleving. Dit is nou eenmaal de politieke realiteit.
Zelf denk ik dat deze situatie niet door andere bevolkingsgroepen wordt gevoed, maar dat het aan de Saamaka’s zelf te wijten is. Zal dit dan hebben gelegen aan de volgende opvallende kernmerken van deze groep: geduldig, gematigd en respectvol. Of ligt het daadwerkelijk aan het ontbreken van een politieke leider uit deze stam?

Ik ben erg benieuwd wat het voor deze groep zal worden na de verkiezingen van het jaar 2020!


Drs. Moima Finisie
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May