Suïcide blijft zorgen baren
10 Sep 2015, 11:44
foto


Het is voor velen moeilijk om over suïcide te praten met anderen. Vaak weet men niet wat te zeggen en te doen wanneer een ander vertelt dat die met gedachten om suïcide te plegen, rondloopt. De grootste groep vrouwen en mannen in Suriname die het leven beëindigt, ligt tussen de 24 en 45 jaar, zegt Klaitha Hanoeman, psycholoog in opleiding aan Starnieuws. Zij is verbonden aan het Mind Console Center (MCC), het uitvoerend bureau, van stichting Swarnapath. Vandaag, 10 september, wordt de Wereld Suicide Prevention Day herdacht door de International Association for Suicide Prevention (IASP). Het doel van deze dag is om het bewustzijn over de hele wereld te verhogen dat zelfdoding kan worden voorkomen.

Volgens Hanoeman zijn het in 70 procent van de gevallen vaak mannen die suïcide plegen. Cijfers over 2014 en het eerste deel van 2015 heeft de organisatie nog niet. In 2011 waren er 127 gevallen van zelfdoding. Volgens Hanoeman blijkt uit voorlopige cijfers van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) dat in het jaar 2012 142 zelfdodingsgevallen waren en het jaar daarop 134. In Suriname plegen 25 per 100.000 inwoners jaarlijks suïcide. Dit is gemiddeld 125 mensen per jaar. De cijfers van de suïcidepogingen zijn vele malen hoger, weet Hanoeman.

Begeleiding
In zulke gevallen kan men luisteren zonder te oordelen. “Door te luisteren laat u de suïcidale persoon zijn emoties uiten en kan de persoon zich na het gesprek iets beter voelen.” Het gevolg hiervan is dat de persoon ruimte krijgt om anders te denken over zijn situatie. Verder kan ook contact worden gemaakt met de huisarts van de persoon die kan verwijzen naar de psycholoog, het MCC aan de Jagernath Lachmonstraat 166 of de psychiater. Een bezoek aan het MCC is kosteloos en zonder verwijsbrief van de huisarts. Het MCC helpt personen met problemen die zouden kunnen leiden tot suïcidale gedachten.

De begeleiding is vertrouwelijk en geschiedt in huiselijke sfeer. Het begeleidingsplan wordt in samenspraak met de cliënt opgemaakt en gaandeweg geëvalueerd en bijgestuurd zegt de psycholoog in opleiding. Yoga en meditatie ter ondersteuning zijn ook onderdeel van de begeleiding. Indien nodig wordt de cliënt verwezen naar een psychiater. In 2013 heeft het MCC 74 cliënten over de vloer gehad terwijl dit aantal in 2014 steeg naar 120.

Stichting Swarnapath werd in 2008 opgericht mede om de stijgende trend van suïcide in Suriname. Vanuit het MCC, het uitvoerend bureau van de stichting, worden de suïcide preventie activiteiten ontplooid en vindt de begeleiding plaats van personen met problemen, die zouden kunnen leiden tot suïcidaliteit. Stichting Swarnapath verzorgt de gatekeepertraining in het herkennen van suïcidaliteit en trainingen in nabestaandenzorg. Widya Punwasi is voorzitter van de stichting Swarnapath.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May