Bewoners Lebi Doti eens met ordening goudsector
09 Sep 2015, 05:32
foto
Minister Regillio Dodson spreekt de bewoners van Lebi Doti toe tijdens een krutu die dinsdagavond werd gehouden. (Foto: René Gompers)


Verwijderen van de skalians, gelijke kansen bij het winnen van goud, elektriciteit, gezond drinkwater voor de dorpen aan het stuwmeer en grotere bijdragen aan de kas van Brokopondo door bedrijven die in het district opereren. De bewoners van Lebi Doti, gelegen aan het stuwmeer, hebben aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regillio Dodson, heel wat huiswerk meegegeven. De bewoners gaan ook de hand in eigen boezem steken om de wantoestanden tot het verleden te laten behoren.

De bewoners hebben flink gebruik gemaakt van de gelegenheid om met de minister van gedachten te wisselen tijdens een krutu dinsdagavond te Lebi Doti. Sommige bewoners hadden moeite met het bedwingen van hun woede over de goudsituatie. Al gauw bleek dat de dorpelingen met meer problemen zaten. Dodson merkte op dat “ef we taki fu a dies, unu mus’ taki fu a trawan tu”. Hij haalde aan dat de lokale gouddelvers ook het milieu schaden met hun activiteiten. Hij merkte op dat bewoners zelf deel zijn van het probleem en zodoende de ongezonde situaties in stand houden. “Ik wil ook weten wie die mensen zijn die geld ontvangen van de skalians,” deelde Dodson mee. “Ik vraag dit omdat de mensen op de skalians mij hebben gevraagd wat er met de gelden gaat gebeuren die ze aan de dorpen hebben afdragen.” Met applaus en gejoel werd de stap van de minister door de dorpelingen verwelkomd.

Dodson heeft met de bewoners vergaderd over het oplossen van de problemen die het winnen van goud in hun woongebied veroorzaakt. De minister is bezig met ordening van de goudsector op het stuwmeer. Vorige week heeft Dodson de skalians gesommeerd te stoppen met het dreggen. “Het blijft niet daarbij,” deelt de bewindsman mee. “We willen ordening in het gehele gebied. Dit is een actie die wij niet alleen zullen uitvoeren. Ik ben hier om de mensen aan te horen. Dit dorp is een accumulatie van al de dorpen die last hebben van de goudzoekers bij en op het meer.” Dodson garandeert dat de problemen opgelost zullen worden. De dorpelingen geven aan bereid te zijn alle steun te verlenen en zaken anders aan te pakken met de minister.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May