Open brief COL aan president Bouterse
09 Sep 2015, 03:03
foto


De President van de Republiek Suriname, de Heer D.D. Bouterse
Betreffende: Geserveerde betrokkenheid bij voorgenomen micro en macro economische besluiten
COL niet gekend bij beraadslagingen die landsdienaren raken

Mede onder verwijzing naar bijgaande publicatie van de editie van Starnieuws van 07-09-2015 gaarne uw aandacht voor alvast onze het volgende reactie:
De Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL) behoort niet tot de werknemersoverkoepelingen, die door u zijn uitverkoren om te worden gehoord met betrekking tot besluiten de werk- en leefomgeving rakende van de achterban.
Intussen worden de betrokken vakbondsbesturen van de COL en hun leden geconfronteerd met (voorgenomen) besluiten, die de landsdienaren en gepensioneerden (met hun respectieve gezinnen) direct raken, zonder dat het hoofdbestuur van de COL dus hiertoe inspraak heeft gehad.

Indicaties in de media over een rapport van de Financieel Economische Platform (FEP) en de uitvoering van maatregelen, die mede zijn ingegeven door deze raad, zijn voor de COL niet toereikend.
De COL benadrukt dus dat zij niet bij voorbaat staat achter de conceptie, inhoud en getroffen, dan wel reeds getroffen maatregelen die al-dan-niet zijn ontleend aan voorstellen vanuit de FEP en geheel of gedeeltelijk door de regering zijn overgenomen, c.q. zijn afgekondigd.

In afstemming met de besturen van de lidbonden zullen de maatregelen en hun onderlinge samenhang ingeschat worden, waarbij het belangrijk is welke effecten en voor wie deze binnen welk termijn gerealiseerd moeten worden.
In elk geval zijn noch Ravaksur, noch andere werknemersorganisaties geautoriseerd om vooralsnog namens de COL besluiten te nemen. Zo heeft onder andere Ravaksur niet de bevoegdheid verklaringen uit te geven, namens de totale vakbeweging (in deze namens de COL). De COL is voorvechter van gelijke premiestorting door de overheid en werkgever van 10%. Het fonds dient ook direct bij te dragen tot het welzijn van de actief dienenden en gepensioneerde landsdienaren. Hierin ziet de COL geen directe bijdrage van Ravaksur, C 47 en/of de Moederbond. Het hoofdbestuur kan zich volledig terugvinden in de repliek vanuit de Douanebond op gepleegde onterechte aantijgingen jegens het korps als zodanig. Voor wat betreft de betrokkenheid namens de Moederbond in deze moet de leiding ver af blijven van de inkomsten ten behoeve van de ambtenarij.
De COL blijft inderdaad per definitie voorstander van maatregelen, die de overheid neemt die gericht zijn op inkomstenverruiming, mits een aanvaardbaar deel hiervan geserveerd wordt voor nivellering van de welvaart . Tegelijkertijd is zij voorvechter van transparantie, bescherming en optimalisering van inkomensniveau, c.q. welvaart en welzijn van de actief dienende en gepensioneerde landsdienaren en hun respectieve gezinnen.
Bij de beoordeling en ondersteuning van Micro – en macro economische besluiten zal het voorgaande steeds vertrekpunt zijn.

De COL blijft voorstander van commercialisering van de daarvoor in aanmerking komende diensten van de overheid met dien verstande dat de middelen direct bestemd worden voor de optimalisering van de dienstverlening, direct gerelateerd aan de overheid.

Het hoofdbestuur van de COL onderkent dat u mogelijk met het overgrote deel van de vakbeweging (waar onder zelf een lidorganisatie) heeft geconsulteerd, – althans die indrukken verkrijgen wij uit de media.
Voor haar is evenwel de kwantitatieve en effectieve kwalitatieve representativiteit
bepalend.De indruk als zouden maatregelen al dan niet met de totale vakbeweging zijn voorbereid is dus geheel misplaatst.

Overeenkomstig de doelstellingen van de COL wordt onze functionering tot de realisatie hiervan door ons niet afhankelijk gesteld van onze plaatsing en/of ranking de op een lijst van uitverkoren vakbonden/organisaties.

Toch nog uitkijkend naar uw reactie.

Met niet geconditioneerde vakbondsgroeten
Paramaribo, 08-09-2015
Het hoofdbestuur van de COL

H.L. Blanker – voorzitter
c.c. DNA - media
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May