Genderongelijkheid wereldwijd nog steeds groot
09 Sep 2015, 22:16
foto


Vrouwen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied worden nog steeds geconfronteerd met uiteenlopende belemmeringen voor hun economische vooruitgang. Ze lijden nog steeds zwaar onder aanvallen van hun echtgenoten of intieme partners. Maar... er is vooruitgang geboekt, zegt Wereldbank-directeur Indrawati Mulyani.

Peru heeft nieuwe wetten aangenomen die seksuele intimidatie in publieke plaatsen strafbaar maakt. Jamaica heeft zijn restrictie op nachtwerk voor vrouwen opgeheven. Sinds 1942 mochten vrouwen volgens de wet in Jamaica ’s nachts niet werken. Mexico heeft zijn gendergelijkheid voor partijen die deelnemen aan de verkiezingen verhoogd met de helft. Het land heeft ook de eis geïntroduceerd dat mannen en vrouwen afwisselend voorkomen op de kandidatenlijst.

Mulyani heeft haar opmerkingen geplaatst bij het publiekelijk maken van het jongste Wereldbank-rapport over Vrouwen, Zaken en de Wet. De topvrouw wijst erop dat de particuliere sector ook profiteert van deze ontwikkelingen. Een overzicht van 6.500 multinationale ondernemingen toont aan dat waar vrouwen een hogere functie hebben in de bedrijven, deze organisaties minder kans hebben om getroffen te worden door schandalen als omkoping of fraude. Verrassend is volgens Mulyani dat slechts negen landen wetten hebben waarbij geëist wordt dat tenminste één vrouw bestuurslid is van een beursgenoteerde onderneming.

“Het verband tussen de strijd tegen armoede en gendergelijkheid is sterk,” zegt de topvrouw bij de Wereldbank. “Daarom werken we samen met veel landen om de barrières op basis van geslacht te bestrijden.” In Ivoorkust zijn door die inspanningen de wettelijke bepalingen die vrouwen discrimineerden weggemaakt. “Beleidsmakers hebben een keuze. Ze kunnen het overweldigende bewijs gebruiken dat gelijkheid economische voordelen biedt door hun systeem te veranderen die vrouwen discrimineert.” De andere kant is volgens Mulyani dat als beleidsmakers volharden in de huidige genderongelijkheid, ze hele samenlevingen armer houden dan nodig is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May