Jeugdzaken zet jeugdclubs op in Gujaba
09 Sep 2015, 12:44
foto
Delegatieleden die zich hebben georiënteerd in Gujaba.


Dit jaar nog worden er in het dorp Gujaba te Boven-Suriname vier jeugdclubs opgezet als directe stimulans voor de ontwikkeling van adolescenten in het gebied. Met dit initiatief wil het directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Sport en Jeugdzaken de lokale jeugdparticipatie tillen naar gemeenschapsniveau, zegt directeur Rachel Koningsbloem-Pinas. Het project richt zich op jongeren tussen de 10 en 19 jaar. Het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) financiert het programma dat wordt uitgevoerd door de Stichting Communicatie, Cultuur en Ontwikkeling (Cocon).

Dans en muziek, ambacht en handwerken, scouting en informatie communicatie technologie zijn de aandachtspunten waarop de jeugdclubs zich zullen richten. De directeur gelooft dat dit project de basis zal leggen voor de versterking van jongeren in dorpsgemeenschappen. Het directoraat, zal afhankelijk van de projectuitkomsten, follow-up overwegen voor andere soortgelijke gebieden.

“Door de jongeren vaardigheden aan te leren worden hun kansen aangeboden. Ook worden zij gelijktijdig aangemoedigd om op verschillende manieren te participeren en een bijdrage te leveren aan hun verdere ontwikkeling”, legde zij onlangs tijdens een bezoek aan Gujaba uit aan het traditioneel gezag. Het projectteam werd tijdens dit bezoek aan het dorp voorgesteld. De participatie van de totale dorpsgemeenschap is volgens directeur Koningsbloem-Pinas belangrijk voor het slagen van dit project. Op het traditioneel gezag deed zij een beroep om hiertoe een bijdrage te leveren.

Veel drop-outs
Gujaba is het grootste dorp aan de Boven-Suriname met ongeveer 6000 inwoners, van wie ruim 1250 adolescenten. Het drop-outpercentage is heel hoog (16.5% vergeleken met 11% nationaal), evenals het aantal tienerzwangerschappen (20% van alle geboorten in het dorp). Het opzetten van de jeugdclubs in Gujaba valt binnen het Integrated Child and Adolescent Development Framework dat ontwikkeld is door de presidentiële werkgroep Integraal Kinder- en Jeugdbeleid in samenwerking met verschillende ministeries waaronder Justitie en Politie, Welzijn en Sport- en Jeugdzaken. Jeugdzaken speelt een belangrijke rol bij de uitvoering van dit raamwerk. In grote lijnen moet de uitvoering van het raamwerk leiden tot het versterken van adolescenten tot zelfbewuste individuen die bewuste en gezonde keuzen kunnen maken. Gujaba is één van de proefgebieden, samen met Moengo en Sophiaslust.

Naast het opzetten van de jeugdclubs in Gujaba zullen dorpelingen getraind worden tot trainers en coaches in Health and Family Life Education (HFLE). Deze moeten vervolgens jongeren trainen en begeleiden. Er komen verder een advies- en een monitoringscommissie om de jeugdclubs te helpen leiden. Ook deze raden zullen getraind worden in management en leiderschap. Het trainen van jongeren in computervaardigheden en omgaan met de sociale media is ook in het project opgenomen. Om de computers effectief te kunnen inzetten, zullen zonnepanelen geïnstalleerd worden bij de mediatheek op één van de scholen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May