Peneux wil analfabetisme verder de kop indrukken
09 Sep 2015, 04:24
foto
Stanley Oedit overhandigt de poster over analfabetisering aan minister Robert Peneux.


Analfabetisme zal verder de kop worden ingedrukt. Hiervoor zal het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zich in de komende jaren sterk maken, zei minister Robert Peneux dinsdag tijdens de Internationale dag van Alfabetisering. Volgens de bewindsman verkeren mensen die niet kunnen lezen en schrijven in een onderdrukte positie. “Door je te laten alfabetiseren ervaar je een stukje vrijheid,” stelde hij.

“De afdeling Alfabetisering en Volwassen Educatie van het ministerie heeft haar nut bewezen,” zei Peneux. “In het begin was slechts in Paramaribo dit proces ingezet, nu is het landelijk. Ook vreemdelingen kunnen bij deze afdeling terecht om de Nederlandse taal te kunnen beheersen. Mensen zijn door verschillende redenen zoals huiselijke en economische redenen, niet in staat zich te scholen. Thans kunnen ze via dit proces een getuigschrift krijgen en verder naar het avondmulo doorstromen of zich verder laten bijscholen," gaf Penuex aan. Voor de minister is het belangrijk dat het alfabetiseringsproces verder wordt uitgebreid, vooral naar het zuiden van Suriname. Echter, veel zal afhangen van technische aspecten en de beschikbare financiën.

In 1965 is deze internationale dag door de Unesco ingesteld waarbij aandacht wordt besteed aan mensen die niet kunnen lezen en schrijven. In Parijs werd door de Unesco prijzen uitgereikt aan vijf landen om het alfabetiseringsproces verder aan te pakken. Het hoofd van de afdeling Alfabetisering en Volwassen Educatie, Stanley Oedit, heeft de internationale poster in verband met deze dag aangeboden aan de minister. De poster is in verschillende talen vervaardigd. Peneux moedigde de afdeling aan om door te gaan op de ingeslagen weg. De drempelvrees voor school en het leren van taal, rekenen en lezen moet volgens de minister tot het verleden gaan behoren.

Ala-D Media
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May