Oranje geeft eigen lot kwalificatie EK 2016 uit handen
06 Sep 2015, 16:11
foto
Een afgedroogde Robin van Persie (9) en Wensley Sneijder (10) van de Nederlandse ploeg. Oranje heeft met 0-3 verloren van Turkije. (Foto: Reuters)


De kans dat het Nederlands elftal zich automatisch plaatst voor Euro 2016 is verspeeld door een zware nederlaag in Turkije. Oranje is vandaag afgedroogd met 0-3. Zijn lot voor plaatsing voor EK 2016 heeft het niet meer in eigen handen.

In de 8ste minuut was het de Turkse middenvelder Oguzhan Ozyakup die een voorzet van zijn medespeler Arda Turan in het doel van Oranje plaatste. Turan verdubbelde de score in de 26ste minuut nadat hij het leder van een aarzelende Daley Blind pakte en het voorbij de zwakke handen van doelman Jesper Cillessen dichtbij de paal afvuurde. Burak Yilmaz heeft in de 85ste minuut de kers op de score gezet.

De verpletterende nederlaag van Oranje betekent dat de ploeg alleen nog kan eindigen op de derde plaats in Groep A. De ploeg van coach Danny Blind moet er nu op hopen dat Turkije punten morst in zijn laatste twee wedstrijden.
Wie ook eindigt na de eerste twee in Groep A - Ijsland en Tsjechië - zal verzekerd zijn van een plaats in twee beslissingswedstrijden tegen de andere nummer drie geplaatsten. Dat is de enige kans voor Oranje om nog deel uit te maken van de Europese Kampioenschappen 2016. Maar dat lot heeft hij niet meer in eigen handen.

Het is de zwaarste Nederlandse nederlaag sinds 1996, toen ze met 4-1 verloren tegen Engeland in Wembley tijdens Euro '96. Zoals de kaarten nu liggen speelt Nederland op 10 oktober uit tegen Kazachstan. Drie dagen daarna zijn laatste groepswedstrijd thuis tegen Tjechië. Turkije speelt uit tegen Tjechië en thuis tegen Ijsland.

De laatste keer dat Nederland heeft gefaald om zich te kwalificeren voor een groot toernooi was in 2002 voor de Wereldkampioenschappen. Ook in 1982 en 1986 haalde Oranje de kwalificatieronde niet voor de Wereldkampioenschappen. Bij de Europese Kampioenschappen in 1984 was de Nederlandse ploeg ook afwezig.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May