Financiën loopt SRD 90 miljoen aan achterstanden in
05 Sep 2015, 00:43
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.


Het ministerie van Financiën heeft tot nu toe ruim SRD 90 miljoen aan betalingsachterstanden kunnen inlopen. Daarnaast zijn lopende verplichtingen afgehandeld waardoor onder andere de gezondheidszorg en watervoorziening gegarandeerd konden worden. Minister Gillmore Hoefdraad antwoordt op vragen van Starnieuws dat er dag en nacht gewerkt is door het team van Financiën, met hulp van de banken, om meer dan 38.000 reçu's binnen twee tot drie weken af te handelen. "Dit heeft het bestand van achterstanden enorm opgeschoond."

De banken hebben enorm veel reçu's moeten verwerken. Velen hebben reeds de betalingen gezien en indien niet zullen deze binnenkort op hun rekening worden overgeschreven. Hier en daar kan er een vertraging optreden omdat er zoveel reçu's in korte tijd verwerkt moeten worden door de banken. Hoefdraad deelt mee dat de rest van de kleine bedragen deze maand afgerond zal worden. De grotere bedragen worden in kavels uitbetaald tot december. Prioriteit van Financiën is het wegwerken van betalingsachterstanden en het treffen van betalingsregelingen. Binnen een dag was er al een complete inventarisatie van wat er aan openstaande reçu's waren bij de Centrale Betaaldienst.

Bedragen
Minister Hoefdraad specificeert de achterstallige bedragen die uitbetaald zijn tot nu toe.
- Ruim 17 miljoen betaald volgens de lijst die ingediend is door de Algemene Aannemers Vereniging.
- Aannemers die belast zijn met bouw van scholen, hebben SRD 7 miljoen ontvangen.
- SRD 7 miljoen is betaald aan schulden beneden de SRD 1000.
- Voor bedragen tussen de SRD 1001-5000 is SRD 59 miljoen ingelopen.

Hoefdraad benadrukt dat het absoluut verboden is om ambtenaren geld te geven om het afhandelen van reçu's te bespoedigen. Wie hiermee te maken krijgt, wordt gevraagd dit gelijk te melden. Het streven van de bewindsman is om de betalingsachterstanden definitief tot het verleden te laten behoren. Alle ministers is gevraagd om een eenduidige lijn te volgen en geen toezeggingen te doen aan derden zonder autorisatie van Financiën.

De Task Force die ingesteld is door Hoefdraad werkt hard aan verbetering van de efficiency. Gisteren heeft de bewindsman met deze commissie vergaderd. Er is een reeks van aanbevelingen gedaan voor bezuinigingen. Hierover zal uitgebreid verslag worden gedaan aan De Nationale Assemblee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May