Karta-Bink noemt solidariteitsheffing 'moordend'
02 Sep 2015, 07:13
foto
Assembleelid Ingrid Karta-Bink


Assembleelid Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) noemt de solidariteitsheffing van 40 cent extra op de prijs van een liter benzine en diesel moordend op alle fronten. “De regering praat over transparantie, maar waar is de openheid van deze verhoging? Hoe komt de regering op het bedrag van 40 cent en hoe is de calculatie geschied, wat is het kostenplaatje? Gaat de government-take van SRD 1,50 naar 1,90?," vraagt de PL-topper zich af.

Volgens de Raad van Ministers (RvM) is deze maatregel per 1 september getroffen om de internationale schokken door de terugvallende inkomsten van de grondstoffen te minimaliseren. Een uitgaventabel van het ministerie van Financiën in 2012 laat zien dat de uitgaven toen al groter waren dan in 2011. "De regering wist dus al dat de grondstofprijzen een dalende trend vertoonden. Waarom werd vanaf dat moment niet aan de handrem getrokken? Moet het volk weer opdraaien voor mismanagement?” stelt de volksvertegenwoordiger.

Energietarieven
De verhoging van elektriciteit gaat per 15 september in. Volgens een tabel van nieuwe elektriciteitstarieven zullen verbruikers ruim 300% meer moeten betalen. “Dit is moordend! En er wordt nergens gesproken over vastrecht. Waar gaat dat geld? Of is dat afgeschaft, want we weten toch niet waarvoor het geld gebruikt wordt … Pe a vastrecht moni go?” vraagt Karta-Bink zich af. Zij merkt op dat de solidariteitsheffing en andere verhogingen niet op zichzelf staan, maar een sneeuwbaleffect zullen hebben: de goederen op de schappen worden sowieso duurder; het volk betaalt het gelag. Per zelfde datum gaan ook de watertarieven de lucht in.

De PL-topper vindt het erg dat juist nu de kinderen vakantie hebben, ontspanning nodig hebben na de inspanning die zij op school hebben gepleegd, deze verhogingen worden doorgevoerd. Ouders geven immers het meest uit in de vakantie. Zo moet inschrijfgeld, thans materiaalgeld, betaald worden, terwijl de regering indertijd had aangegeven dat onderwijs GRATIS moet zijn. als voorbeeld haalt de volksvertegenwoordiger aan dat een kleuter, die pas ingeschreven wordt, SRD 75 (zonder overleg van een kwitantie) moet betalen als ouderbijdrage op een school in Saramacca. Daarnaast krijgt de ouder een lijst voor aanschaf van schoolbenodigdheden. Karta-Bink: “Hoe valt dit te rijmen met het door de regering aangekondigde gratis onderwijs?”

Nieuwe ambtenaren
Een ander punt waar Karta-Bink over valt, is het in dienst nemen van zoveel ambtenaren. Als het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) en zijn staf zich nu afvragen wat zij moeten doen met de 1400 nieuwe ambtenaren. Er wordt nog nagedacht hoe deze ambtenaren efficiënt en effectief ingezet kunnen worden. Zij vraagt zich af wanneer het kader, afgestudeerden met hun diploma’s, aan bod komen. Het moet volgens haar geen verbazing wekken als het budget van de districten, bestemd voor de ontwikkeling of het onderhoud, wordt verminderd, temeer daar het ministerie van RO met deze extra grote uitgaven aan salarissen van de nieuwe ambtenaren zit.

Goede planning
Karta-Bink is er voorstander van dat het volk goed voorbereid wordt op de maatregelen die de regering gepland heeft. Het is volgens haar afkeurenswaardig om de samenleving van de ene op de andere dag te confronteren met dergelijke verhogingen. “Het leven heeft een planning, zo ook wordt van de regering verwacht dat zij netjes met informatie komt en zeker transparant moet zijn in haar handelen. Solidariteit is meeleven met de medemens, naastenliefde hebben. Politieke solidariteit is in het belang van de politiek, waarbij (sommige) politici hun voordelen en eigen belangen dienen, terwijl het volk de rekening gepresenteerd krijgt. De solidariteitsheffing kan als niet anders worden betiteld dan als GEDWONGEN solidariteit in het belang van de politiek", concludeert Karta-Bink.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May