Inspanningen landbouwer Ganga bekroond met award
22 Aug 2015, 14:29
foto
Minister Soeresh Algoe overhandigt de award aan landbouwer Iswardath Ganga. (Foto: min. LVV)


Iswardath Ganga is het voorbeeld dat diversificatie van de landbouwsector in Nickerie mogelijk is. Geboren en getogen als rijstverbouwer heeft hij op de harde manier geleerd dat de landbouw ook andere mogelijkheden biedt. Nadat zijn rijstoogst tot tweemaal toe was mislukt en hij failliet was verklaard, omdat hij zijn schulden niet meer kon betalen is hij overgeschakeld van de rijstbouw op groenteteelt.

Vandaag de dag exporteert Ganga groenten naar Nederland. De omslag van 100% rijstteelt naar 100% groenteteelt is ook niet voorbij gedaan aan de Caribbean Food Crop Society (CFCS). Tijdens de 51ste vergadering van de CFCS die in Suriname is gehouden, heeft Ganga als voorbeeldige landbouwer een award ontvangen. Hij is er trots op en zegt dat hij dat als een stimulans ziet.

“Ik ben een keer geroepen door het ministerie van LVV om een zakje meloenzaden in ontvangst te nemen. Ik dacht ‘ze hebben toch aan me gedacht in die 27 jaar’,” zegt Ganga aan Starnieuws. Hij verbouwt al 11 jaar groenten en kan er heel goed van leven. “Ik heb jaren groenten uit de stad gebracht naar Nickerie om te verkopen, nu gebeurt het omgekeerde.” Op een gegeven moment besefte Ganga dat hij zelf de groenten kon telen in Nickerie. Na diverse trainingen is hij met de opgedane kennis aan de slag gegaan. “En het loont,”zegt hij tevreden. “Op mijn 42ste kan ik nu gaan rentenieren, maar ik kan niet zonder mijn groenten.”

Minister Soeresh Algoe van LVV ziet in Ganga het bewijs dat landbouwdiversificatie ook in Nickerie mogelijk is. “Er hoeft niet alleen aan rijstteelt gedaan te worden in Nickerie,” zegt de bewindsman. Elk jaar reikt de CFCS prijzen uit aan landbouwers ter stimulering van hun inzet. Het is de eerste keer dat een Surinamer deze erkenning krijgt. De CFCS werkt nauw samen met onderzoeksinstituten als het Celos en de Anton de Kom Universiteit.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May