DNA dringt aan op integrale wijziging Comptabiliteitswet
21 Aug 2015, 00:54
foto
André Misiekaba, voorzitter van de commissie van rapporteurs, bijt de spits af. (Foto: Raoul Lith)


Nagenoeg alle leden van de commissie van rapporteurs, met als voorzitter André Misiekaba (NDP), hebben gepleit voor integrale wijziging van de Comptabiliteitswet. Ook Assembleeleden buiten de commissie hebben hetzelfde gevraagd aan de regering. Nu wordt de wet van 1952 summier gewijzigd voor een beter en efficiënter financieel-management systeem. Door de wetswijziging zal de begroting beter ingericht worden, waarbij de bestemming en de financieringsbron van de uitgaven inzichtelijk worden.

Misiekaba zei tijdens de behandeling van de ontwerpwet donderdag dat De Nationale Assemblee de regering fiat geeft om uitgaven te doen. Hij haalde aan dat hoe gedetailleerder de begroting is, hoe beter de volksvertegenwoordiging haar werk kan doen. Hij merkte op dat niet alle publieke functionarissen begrijpen dat ze verantwoording moeten afleggen. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons merkte op dat jarenlang aangedrongen wordt op transparantie en meer informatie.

Controle belangrijk
Jennifer Vreedzaam (NDP), Marinus Bee (ABOP), Anton Paal (PALU), Patricia Etnel (NPS) en Amzad Abdoel (NPD) van de commissie van rapporteurs wezen op goed bestuur en transparantie. Ook de wijze waarop de gelden besteed worden door de regering, dient te worden verantwoord. De Assembleeleden benadrukten dat het budgetrecht een van de fundamentele taken is van het college. Zij willen veel meer controle kunnen uitoefenen op de bestedingen. Er moet ook evaluatie plaatsvinden.

Anton Paal (PALU) zei dat een nieuwe en vernieuwende Comptabiliteitswet een effectief middel zou kunnen zijn in de strijd tegen corruptie. Het assembleelid pleitte in het verlengde van zijn ex-collega Henk Ramnandanlal voor een andere wijze van begroten. Hij gaf concreet daarbij aan dat vooral de wijze waarop de regering leningen op de begrotingen boekt, een onjuiste is. Leningen worden slechts als inkomsten geboekt terwijl deze aan de uitgavezijde verplichtingen met zich meebrengen. Deze werkwijze geeft een verkeerd tekort aan op de begroting.

Technische wijziging noodzakelijk
Krishna Hussainali-Mathoera (VHP) zei elke verbetering toe te juichen. Zij haalde aan dat er geen budgettaire onregelmatigheden mogen plaatsvinden. Er moet niet meer uitgegeven worden dan er verdiend wordt. De doelmatigheid en doeltreffendheid van uitgaven moeten duidelijk zijn. Ook Raymond Sapoen (V7/PL) en Rabin Parmessar (NDP) drongen aan op een Comptabiliteitswet die voldoet aan deze tijd. Ronald Hooghart (NDP) haalde aan dat de wet stamt uit de koloniale tijd, waar corruptie hoogtij vierde. Parmessar haalde aan dat veel zaken niet op de juiste plek staan op de begroting. Net als Etnel wilde Parmessar weten hoe de uitgaven over de districten zijn verdeeld. Gewezen werd op de decentralisatie.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei erg blij te zijn met de kritische benadering van de wetswijziging. De nieuwe financiële administratie van de overheid is in een testfase en zal per 1 januari 2016 operationeel zijn. Daarom is de wetswijziging nu dringend nodig. Het gaat om een technische wijziging. De bewindsman wil de vragen en commentaren van de Assembleeleden diepgaand beantwoorden. Hij kondigde aan dat diverse andere financiële wetten in voorbereiding zijn, terwijl andere in vergevorderde fase zijn. Dinsdag zal Hoefdraad de vragen gesteld in de eerste ronde, beantwoorden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May