Tweedaagse training voor screening driejarige kinderen
21 Aug 2015, 06:31
foto
De hoofdkleuterleidsters in afwachting van de start van de training. (Foto: MinowC)


Hoofdkleuterleidsters volgen een tweedaagse training in het screenen van driejarige kinderen die in januari en februari 2016 vier jaar oud zullen worden. De screening houdt in, het afnemen van een gestandaardiseerde test. De kinderen, die geregistreerd staan voor plaatsing op een kleuterschool, kunnen afhankelijk van de uitslag, ingeschreven worden als de school plaats voor hen heeft.

De training is verzorgd door kinderpsychologe Lilian Ferrier. Ferrier zegt dat er met de screening zal worden nagegaan of de kinderen in voldoende mate beschikken over bepaalde vaardigheden, zoals in groepjes kunnen werken en meedoen in de klas. De kinderen krijgen geen score, maar er zal wel worden afgevinkt of een bepaalde vaardigheid wel of niet helemaal is ontwikkeld bij het kind.

Ferrier zegt dat het niet gaat om een psychologische test; deze is volgens haar veel uitgebreider. De methode die zal worden toegepast heet Educational Evaluation Kit en duurt ruim 45 minuten. De screening van de kinderen is gratis. Voor eind augustus moeten alle geregistreerde kinderen zijn gescreend door de hoofdkleuterleidsters.

John Korendijk, hoofd Inspectie Basisonderwijs, zegt dat driejarigen die tot uiterlijk 31 december 2015 vier jaar oud worden, wel automatisch worden toegelaten tot het kleuteronderwijs. Hij geeft aan dat de screening van driejarige kinderen die pas in januari en februari 2016 vier jaar oud worden noodzakelijk is, om na te gaan of de leerlingen gereed zijn om deel te nemen aan het onderwijsproces.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May