Autoriteit moet technisch en beroepsonderwijs optrekken
20 Aug 2015, 17:27
foto
Er is informatie verschaft over de ontwikkelingen in het technisch en beroepsonderwijs. (Foto: Min. OWC)


Als alles volgens planning verloopt zal de Suriname Nationale Trainings Autoriteit (SNTA) in 2018 een feit zijn. De autoriteit zal geen opleidingen opstarten. Het is de bedoeling dat hoog gekwalificeerden en trainers uit het Caribisch Gebied de SNTA bijscholen opdat Suriname met zijn technisch- en beroepsonderwijs kan concurreren met de regio en andere landen in de wereld.

Roy Adama, voorzitter van de SNTA, zegt dat de bijscholing uiteindelijk moet resulteren in het wegwerken van de onevenwichtigheid tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en het groot tekort aan geschoolde werknemers. Het bestuur, directie en uitvoerende afdelingen van de verschillende instellingen zullen worden getraind. De opleidingen bouwkunde en horeca worden in dit traject als eerst aangepakt.

De werkgroep voorbereiding SNTA heeft dinsdag een informatieavond gehouden, waarbij de nieuwe ontwikkelingen binnen het Technisch en Beroepsonderwijs zijn belicht. De SNTA maakt deel uit van een beleid om te komen tot de ontwikkeling van een nationale kwalificatie structuur met bijbehorende eindtermen conform de eisen en normen van de Caribbean Association of National Training Authorities (Canta). Adama benadrukt dat de autoriteit niet zal functioneren als een accreditatie instituut, maar als een autoriteit die kwaliteit garandeert.

De SNTA zal samen met de werkgevers- en werknemersorganisaties een nationaal kwalificatie raamwerk (National Qualification Framework) ontwikkelen. Het raamwerk zal vervolgens als speerpunt van het technisch en beroepsonderwijs dienen. In tripartiet verband (overheid, bedrijfsleven en vakbeweging) zal het technisch en beroepsonderwijs voortdurend worden afgestemd op alle ontwikkelingen van wetenschap en technologie. Het geld voor het project moet komen van de Islamic Development Bank.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May