Gezamenlijke viering einde trans-Atlantische slavenhandel
19 Aug 2015, 13:24
foto


De Feydrasi Fu Afrikan Srananman zal de afschaffing van de trans-Atlantische slavenhandel samen met de Haïtiaanse gemeenschap in Suriname gedenken. De Unesco heeft de jaarlijkse herdenking vastgesteld op 23 augustus. In Haïti is op 23 augustus 1791 onder leiding van Toussaint L’Overture de enige succesvolle slavenopstand uitgebroken.

Volgens de feydrasi heeft dit onder meer geleid tot een einde aan de trans-Atlantische slavenhandel. Dit jaar valt deze gebeurtenis samen met de launch van de Internationale Decennium voor Afrikaanse Afstammelingen (2015-2024), geproclameerd door de Verenigde Naties (VN) in 2014. Het thema voor dit decennium is ’Erkenning, Gerechtigheid en Ontwikkeling’.

Het is de bedoeling dat lidlanden bij het herdenken van deze dag activiteiten ontplooien waartoe jongeren, leerkrachten en anderen worden uitgenodigd om er te participeren. Hierbij zal de focus worden gelegd op zowel de omvang van de gevolgen van deze tragedie, alsook de culturele rijkdom die Afrikaanse afstammelingen met een slavernij verleden steeds weer tegen deze achtergrond hebben getoond middels: dans, muziek, spiritueel, politiek en kennis.

Toussaint L’Overture wordt in de Haïtiaanse geschiedenis gekenmerkt als een grote held. Middels gezamenlijke culturele optredens van Haïtiaanse en Surinaamse groepen zal worden stilgestaan bij deze dag. Ook zullen er toespraken zijn van onder meer regeringsvertegenwoordigers en de Consul van Haïti, meldt de voorlichting van de feydrasi.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May