Fifa-schandaal: Julio Rocha aangeklaagd voor witwassen
19 Aug 2015, 07:03
foto
Amerikaanse autoriteiten hebben om de uitlevering van Julio Rocha gevraagd. (Foto: Reuters)


Aanklagers in Nicaragua hebben het voormalige hoofd van de Nicaraguaanse voetbalbond, Julio Rocha, aangeklaagd voor corruptie en het witwassen van geld. Rocha is één van de zeven hoge functionarissen van de Wereldvoetbalbond (Fifa) die in Zwitserland is aangehouden op beschuldigingen van corruptie.

Rocha die Nicaraguaan is, heeft vorige week ingestemd met zijn uitlevering aan zijn vaderland. Hij is nog steeds in de gevangenis in Zwitserland en kan alleen worden uitgeleverd als de Verenigde Staten (VS), die hem ook hebben aangeklaagd, daarmee instemmen. De Zwitserse justitie zegt dat het uitleveringsverzoek van Nicaragua wordt voorgelegd aan de VS, omdat die eerder heeft gevraagd om de uitlevering van Rocha. Aanklagers in Nicaragua zeggen dat ze aanwijzingen hebben dat Rocha meer dan US$ 100.000 aan smeergeld heeft gehad van een bedrijf, waarmee hij een overeenkomst voor uitzendrechten had ondertekend.

Rocha is één van de 14 huidige en voormalige Fifa-functionarissen die de VS heeft aangeklaagd op beschuldiging van "ongebreidelde, systematische en diepgewortelde" corruptie. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat de corruptie was gepland in de VS, en dat Amerikaanse banken zijn gebruikt om geld over te maken.
Het Amerikaans onderzoek is aanvankelijk aangewakkerd door de biedprocedure van de wereldkampioenschappen 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). Het onderzoek is vervolgens uitgebreid naar de handel en wandel van de Fifa in de afgelopen 20 jaar.

Rocha was vanaf 2012 Fifa’s ontwikkelingsfunctionaris. Daarvoor heeft hij gediend bij het Olympisch Comité van Nicaragua. Tot dusver is slechts één van de zeven Fifa-functionarissen die in mei in Zwitserland is gearresteerd, uitgeleverd aan de VS. Fifa-vicepresident Jeffrey Webb heeft gezegd dat hij geen steekpenningen ter waarde van miljoenen dollars heeft aangenomen voor de verkooprechten van marketing. Een rechter in New York heeft hem onder huisarrest geplaatst op borgtocht van US$ 10 miljoen. De andere functionarissen zijn tot nog toe niet akkoord gegaan met hun uitlevering aan de VS. Ze zijn allen van Latijns-Amerika of van de Concacaf federatie die Noord-Amerika en het Caribisch Gebied bestrijkt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May