Uitbarsting Copopaxi bedreigt honderdduizenden
18 Aug 2015, 14:07
foto
De Cotopaxi heeft vrijdag aswolken van 12 km de lucht in gespuwd. (Foto: AFP)


Honderdduizenden mensen die ten zuiden van de Ecuadoraanse hoofdstad Quito wonen, worden bedreigd door een uitbarsting van de vulkaan Cotopaxi. De vulkaan ligt op ongeveer 50 km van de hoofdstad. Zaterdag heeft de vulkaan enorme aswolken gespuwd, wat president Rafael Correa ertoe heeft gebracht om de noodtoestand uit te roepen.

In het pad van modder en gesteente dat kan stromen van de Copotaxi leven ongeveer 325.000 mensen. De driehoekige enorme met sneeuw bedekte vulkaantop is voor het laatst uitgebarsten in 1877. Cotopaxi is één van Ecuador's meest actieve vulkanen.Met een hoogte van 5.897m is hij de tweede hoogste na de Chimborazo. Vrijdag heeft hij aswolken 12 km de lucht in gespuwd.

President Correa heeft de media verboden om enige andere informatie over de activiteiten van de Cotopaxi te informeren dan die van officiële bronnen. Groeperingen hebben kritiek geleverd op het verbod van Correa, maar het staatshoofd zegt dat hij dat heeft gedaan om de veiligheid van de mensen te garanderen en paniek te voorkomen.

Het grootste risico dat de omwonenden van de vulkaan lopen is een stroom van snel bewegende modder en rotsen. Bij de grote uitbarsting, 138 jaar geleden, hebben dergelijke stromen de ijskap van de Cotopaxi gesmolten. De modderstroom die vervolgens ontstond, heeft de nabijgelegen stad Latacunga verwoest.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May