Symposium moet diabeteszorg steun in rug geven
20 Oct 2010, 13:00
foto


Diabetes – “suiker” in de volksmond – dreigt een van de grootste gezondheidsproblemen van de 21ste eeuw te worden. Vooral in ontwikkelingslanden als Suriname maakt diabetes type 2, de meest voorkomende vorm, een explosieve groei door, zo stelt de Internationale Diabetes Federatie IDF.

Belangrijke redenen: we worden ouder, we eten te veel en we bewegen te weinig. “Water drinken in plaats van gesuikerde softdrinks. Een stukje lopen of fietsen in plaats van overal met de auto heen rijden. Of regelmatig sporten”, zo luidt het advies van Piet van der Wal, medisch directeur van het farmaceutische bedrijf Novo Nordisk, aan de Surinaamse bevolking. “Dat vermindert de risico’s.”

Samen met de arts Henk Codrington is Van der Wal mede-organisator van het vierde Suriname Diabetes Symposium, dat op zaterdag 13 november plaatsvindt in het Marriott Hotel. De bijeenkomst is bedoeld voor zowel medici en verpleegkundigen als voor patiënten en hun verzorgers, zegt Van der Wal. De toegang is vrij.
Voorafgaand aan het symposium zijn er van woensdag- tot en met vrijdagavond workshops voor professionals zoals huisartsen, diabetesverpleegkundigen, kinderartsen en internisten.
Een dag later, op zondag 14 november, is het werelddiabetesdag, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de groeiende aantallen mensen met diabetes en de risico’s van de ziekte.

Codrington: “Diabetes – suikerziekte zeggen we niet meer - is een ernstige aandoening. Zonder goede en tijdige behandeling kunnen patiënten hun gezichtsvermogen verliezen. Hun nieren gaan minder goed werken. Wondjes aan de voeten zijn slecht te behandelen - en kunnen in het ergste geval tot amputaties leiden. Er is een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, waardoor veel mensen te vroeg overlijden.”

Met het symposium dat Codrington en Van der Wal inmiddels voor de vierde maal beleggen, hopen ze de diabeteszorg in Suriname een steun in de rug te geven. “We willen ditmaal de diabetesverpleegkundige in het zonnetje zetten”, zegt Van der Wal. “Die is van onschatbare waarde in het laagdrempelig houden van de zorg en het in toom houden van de kosten.”
Sinds 2004 kent Suriname een speciale opleiding voor deze specialistische verpleegkundigen aan het COVAB. Stichting Cogesur (coördinatie en ondersteuning gezondheidszorg Suriname) hielp, samen met partijen in Suriname, bij het opzetten en bij de financiering hiervan. Inmiddels is de diabetesverpleegkundige niet meer weg te denken bij een moderne behandeling van de ziekte, zegt Van der Wal.

Ter gelegenheid van de formele start van de Surinaamse Opleiding voor Diabetesverpleegkundigen werd in 2004 het eerste Suriname Diabetes Symposium gehouden. Deze mogelijkheid tot kennisuitwisseling bleek in zo een grote behoefte te voorzien, dat de organisatoren sindsdien om de twee jaar een groot congres in Paramaribo beleggen. De logistieke organisatie is in handen van Orga Nice, waar belangstellenden zich kunnen inschrijven voor de workshops (via organice@sr.net).

De in Suriname geboren en getogen Codrington is longarts in het HagaZiekenhuis in Den Haag, Nederland. Novo Nordisk, het farmaceutische bedrijf waarvan Van der Wal medisch directeur is, specialiseert zich onder meer in diabeteszorg. Naast hun drukke banen stellen Van der Wal en Codrington hun tijd en expertise belangeloos ter beschikking aan de diabeteszorg in Suriname. Ze hebben daarbij een grote groep enthousiaste hoogleraren, artsen en verpleegkundigen uit Suriname en Nederland bereid gevonden ook belangeloos mee te werken aan de workshops en het symposium.

Volgens de Internationale Diabetes Federatie IDF lijden naar schatting wereldwijd 285 miljoen mensen aan diabetes. De verwachting is dat dit aantal in de komende 20 jaar zal groeien tot 435 miljoen, wat diabetes één van de grootste medische problemen van de 21ste eeuw maakt.
De oorzaak van diabetes is een te hoog gehalte aan glucose in het bloed. Dit komt doordat het lichaam onvoldoende, of zelfs helemaal geen, insuline aanmaakt. Van land tot land variëren de directe gezondheidszorgkosten van diabetes van 2,5% tot 15% van de jaarlijkse zorgbudgetten, afhankelijk van het aantal diabetesgevallen en de geavanceerdheid van de beschikbare behandeling. Een
wereldwijde verandering in leefstijl en voedingsgewoonten is daarom dringend nodig, stelt de IDF.

Beeld: de blauwe cirkel is het wereldwijde diabetessymbool.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May