Recht en waarheidsvinding
17 Aug 2015, 20:07
foto


Naar mijn mening is het een goede zaak dat er nu wordt ingezet om met behulp van waarheidsvinding het vreselijke drama, bekend als Decembermoorden, te onderzoeken. Echter is het nog altijd een rechtelijke kwestie. Dit is door het Nieuw Front in werking gezet en kan niet meer worden gestopt. Het is dus aan het Constitutioneel Hof om de aangenomen Amnestiewet te toetsen aan de Grondwet. Dit geldt ook voor de Amnestiewet en de wet op verjaring die door het Nieuw Front is aangenomen.

Het kan immers niet zo zijn dat de ene Amnestiewet voor lief wordt genomen en de recente Amnestiewet veel commotie met zich meebrengt. Er kan namelijk niet met twee maten worden gemeten als het gaat om rechtspraak.
Mijn hoop is dan ook dat de betrokkenen die tijdens de Binnenlandse Oorlog als het zogenaamde ‘Jungle commando’ veel leed hebben veroorzaakt ook onder de loep worden genomen.
Met waarheidsvinding moet duidelijkheid worden verschaft waarom de eerste Amnestiewet en de Verjaringswet is aangenomen. Wat was de reden en waarom was dit noodzakelijk?

Kortom, waarheidsvinding is een belangrijke stap, maar het recht mag niet worden aangetast. Er moet een totaal beeld in kaart worden gebracht. Tot op heden heb ik van Dew Baboeram niet kunnen lezen wat de probleemstelling is en wat de onderzoeksvragen zijn. Ook is niet bekend welke actoren in kaart zijn gebracht, in het bijzonder de rol van Nieuw Front. Ook hier moet onderzoek naar worden uitgevoerd. Het is ook van belang om de nabestaanden bij te betrekken, zodat een probleemstelling en onderzoeksvragen tot stand komt die ook door hun wordt gedragen.

Daarnaast dienen de betrokken uit Nederland ook te worden geïnterviewd. Het is daarom noodzakelijk dat aan de hand van de onderzoeksvragen in eerste aanleg de interviewvragen openbaar worden gemaakt. Alle betrokkenen hebben dan de mogelijkheid om daarop te reageren. Pas dan kan de definitieve interviewvragen worden vastgesteld.
Wat ook van belang is dat DNA hierin wordt gekend, aangezien dit instituut wetgeving aanneemt.

Robbie Mohansingh
Mohan.singh@live.nl
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May