Chinese wereldrecordhouder inparkeren in Suriname
16 Aug 2015, 16:39
foto
Yue Han en echtgenote Yanchen Zhao met hun kogelvrije auto waarmee zij de wereld rondrijden. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Chinese Guinness wereldrecordhouder Yue Han en echtgenote Yanchen Zhao zijn in Suriname. Zij rijden de wereld rond in hun auto als onderdeel van de Adventure 400 Global Track Tour. “We zijn erg onder de indruk van de Surinaamse samenleving. Vooral de Chinese cultuur is hier anders dan die wij in de rest van Zuid-Amerika hebben gezien,” zegt Zhao aan Starnieuws.

Suriname is het laatste land in dit werelddeel dat zij aandoen, voordat zij Noord- en Midden-Amerika zullen binnenrijden. Zij zijn Suriname binnengereden via Guyana. “Wij waren gereed om via Colombia door te trekken naar Venezuela. Eenieder raadde ons aan om de auto eerst van kogelvrij glas te voorzien en andere veiligheidsmaatregelen te treffen.”

Eenmaal in Paramaribo, ging een andere wereld voor ze open. “Tijdens de tour door Zuid-Amerika hebben wij genoten van de attracties onderweg en gewoon het rijden door het landschap. In Suriname genieten wij van de mensen zelf. Die zijn stukken vriendelijker en gastvrijer hier.” Over de Chinese gemeenschap in Suriname zegt Zhao, zich thuis te voelen. “Net zoals thuis in Beijing. We hebben gemerkt dat men zich in de andere landen veel meer heeft aangepast aan de culturen van de desbetreffende landen.”

Het koppel blijft nog twee weken in Paramaribo. “Wij moeten onze visa regelen en de auto verschepen naar Canada.” Vanuit dat land zullen zij dwars door Amerika, Mexico steeds zuidelijker rijden. Ze rijden nu al acht maanden door Zuid-Amerika. De trip is gestart met de deelname aan de 2015 Dakar Rally via Argentinië, Bolivia en Chile. De verscheping van hun auto vanuit China naar Argentinië heeft twee maanden geduurd, geeft Zhao aan.

Guinness World Record
Han heeft in november 2014 in zijn Cooper MINI 3 Door Hatch het Guinness World Record Tightest Parallel inparkeren verbroken, tijdens de China Drift Championship. Met een super hoge snelheid bracht hij zijn Mini tot stilstand tussen twee auto’s in, met slechts een spelingsruimte van 8 cm.

Beide personen hebben affiniteit met de journalistiek. Zhao heeft haar baan als nieuwsredacteur bij Xinhua nieuwsagentschap verlaten om de autotour te doen, terwijl Han nog als freelancer over zijn rally en tour ervaringen schrijft voor automagazines. “Mijn man is ook auto verzamelaar en heeft enkele van zijn pronkstukken verkocht om deze tour te financieren.” Naast donaties van derden, kent Han ook officiële sponsors als RedBull, BMW en CCTV5. Hun auto is dan ook beplakt met stickers van deze sponsors en landen die zij hebben bezocht. Hun auto tour denken zij in april 2016 rond te hebben.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May