Chinese Tianjin vreest chemische luchtverontreiniging
15 Aug 2015, 09:24
foto
Een man is levend uit het puin, 50 meter van de explosie, gered. (Beeld: CCTV)


De Chinese autoriteiten hebben de evacuatie van de bewoners binnen een straal van 3 kilometer van de explosies in het havengebied Tianjin gelast. Ze vrezen voor chemische luchtverontreiniging.

De evacuaties volgen nadat de windrichting is veranderd en de politie heeft bevestigd dat er de zeer giftige chemische stof, sodium cyanide, is gevonden in de buurt van de rampplek. Het persbureau Xinhua meldt dat een man 50 meter van de kern van de explosie, levend is gevonden.

Bij de enorme ontploffing in het noordoostelijk gedeelde van de Chinese haven Tianjin woensdag, zijn tot nog toe 85 mensen omgekomen. Van de 721 gewonden, zijn 25 in kritieke toestand en 33 ernstig gewond. Onder de doden zijn minstens 21 brandweerlieden en wordt een onbekend aantal vermist.

De bewoners van het omliggende gebied is geadviseerd maskers en lange broeken te dragen. Een school wordt gebruikt als opvang van de geëvacueerden. Het besluit tot evacuatie volgt op de vrees dat giftige deeltjes die eerder met de wind naar de zee werden weggevoerd, nu landinwaarts wordt geblazen. Anti-chemische oorlogstroepen hebben het rampgebied betreden. Ze moeten volgens de krant People’s Daily de zeer giftige sodium cyanide die daar gevonden is, verwerken.

De politie heeft de ontdekking van het giftige stof ten oosten van de plek waar de ontploffing plaatsvond, bevestigd. Ambtenaren hadden tot dan toe alleen de aanwezigheid van calciumcarbide, kaliumnitraat en natriumnitraat bevestigd. Calciumcarbide gemengd met water creëert het zeer explosieve acetyleen. Ze hebben steeds volgehouden dat de lucht- en waterkwaliteit veilig waren.
Sommige branden zijn blijven smeulen, terwijl vanmorgen één nieuwe is ontstoken waarbij meerdere auto’s op het terrein opnieuw zijn geëxplodeerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May