CIS blij met krachtig signaal regering voor natuurbehoud
15 Aug 2015, 00:57
foto


“We zijn zeer verheugd met de prominente rol die natuurbehoud heeft gekregen in het huidige akkoord. Door het regeerakkoord te starten met het onderwerp ‘behoud van evenwichtige ecosystemen in het kader van duurzame ontwikkeling’, geeft de regering een krachtig signaal af dat het onze waardevolle natuur de komende vijf jaar centraal zal stellen in haar beleid." Dit zegt directeur John Goedschalk van Conservation International Suriname (CIS) in een brief aan president Desi Bouterse over het regeerakkoord 2015-2020.

Samen met de deelnemers van het bedrijvenplatform Friends of Green Suriname, een samenwerking van inmiddels 23 ondernemers die de visie van CIS ondersteunen, is een prioriteitenlijst samengesteld met urgente overheidsmaatregelen op het gebied van natuurbehoud. De lijst met zeven aanbevelingen maakt onderdeel uit van de brief die vrijdag werd aangeboden aan de president en is bedoeld als handreiking om de ambities uit het regeerakkoord te vertalen naar concrete maatregelen, deelt het CIS mee.

De meeste aanbevelingen richten zich op het feit dat Suriname zijn wetgeving zou moeten moderniseren en uitbreiden op het gebied van natuurbescherming. Vooral de Natuurbeschermingswet uit 1954 is aan vernieuwing toe, omdat deze nu nog alle toezichthoudende taken op het gebied van natuurbescherming toebedeeld aan de overheid. Het is geen geheim dat ondanks alle inzet en goede intenties van personeel en de leiding, de verantwoordelijke afdeling Natuurbeheer van het
ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer absoluut niet voldoende geëquipeerd is om de 8,8 miljoen hectare (meer dan de helft van het grondgebied) aan beschermd gebied effectief te beheren. Nieuwe wetgeving zou het volgens CIS mogelijk moeten maken, dat ook inheemse gemeenschappen, bedrijven en Ngo's beheerstaken voor hun rekening kunnen nemen op basis van vooraf afgesproken richtlijnen en criteria.

CIS vindt dat ook wetgeving moet komen voor Kustbescherming, Milieubeheer en het tegengaan van Klimaatverandering. De regering wordt geadviseerd om ook werk te maken van het introduceren en stimuleren van kwikvrije goudwinningstechnieken en het beter beschermen van de biodiversiteit in de Surinaamse zeewateren, waaronder walvissen, zeeschildpadden en vissen.
Goedschalk onderkent dat de president en de nieuwe ministersploeg tijd nodig zullen hebben om zich in te lezen in de materie en om zaken voor te bereiden. Over 100 dagen wil hij graag met het kabinet van de president en met de betrokken ministeries praten over concrete acties die moeten leiden tot het inlossen van de grote ambities die de regering zich in het regeerakkoord heeft gesteld. In de brief heeft CIS te kennen gegeven dat de regering kan rekenen op steun van de organisatie als het gaat om expertise, innovatie, financiering en bijdragen aan oplossingen voor natuurbescherming.

De lijst van aanbevelingen aan de president en het regeerteam op een rijtje:
1. Actualiseren Natuurbeschermingswet (1954)
2. Aanname en behandeling Wet Kustbescherming
3. Aanname en behandeling Wet Milieubeheer
4. Stimuleren van Mercury Free Mining technieken
5. Capaciteit versterken van de afdeling Natuurbescherming
6. Bescherming van de biodiversiteit in de Surinaamse zeewateren
7. Ontwerp, aanname en behandeling van Klimaatveranderingswet.

U kunt het regeerakkoord hier downloaden.
pdf-icon.gif regeerakkoord-2015-2020.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May