Schriftelijke afhandeling klacht nabestaanden 8 december
14 Aug 2015, 13:47
foto
Procesgemachtigde Hugo Essed


De besloten bijeenkomst van het Hof van Justitie is vandaag niet doorgegaan, waarin de klacht van 13 klagers wordt behandeld over het niet verder vervolgen van de 8 december verdachten. Partijen zullen schriftelijk stukken uitwisselen. Procesgemachtigde Hugo Essed deelt mee dat in goed overleg tussen het Hof van Justitie en het Openbaar Ministerie besloten afgezien wordt van het mondeling toelichten van repliek en dupliek.

Op Radio ABC zei Essed vandaag dat er nog geen datum is vastgesteld waarop het Hof van Justitie op de klacht van de nabestaanden over het niet verder vervolgen van de verdachten zal beslissen. Essed geeft aan dat dit mede verband houdt met twee procesrechtelijke issues waarover eerst beslist moet worden.

Twee zaken
De eerste issue betreft het verzoek van de nabestaanden dat ook de verdachten Badresein Sital, John Hardjoprajitno en Harvey Naarendorp, onmiddellijk gedagvaard worden en dat de behandeling van hun strafzaken ter terechtzitting zo spoedig mogelijk wordt aangevangen. De vervolging van deze verdachten is namelijk niet geschorst door het gewraakte vonnis van de Krijgsraad in mei 2012. Door niet geheel duidelijke redenen is het zelfs nooit tot een dagvaarding gekomen, terwijl het gerechtelijk vooronderzoek tegen die verdachten wel is afgesloten. Essed vindt dat een ernstige omissie en geeft aan dat het mogelijk verband houdt met het feit dat er in 2007 niet voldoende rechters beschikbaar waren voor het instellen van de verschillende kamers van het Hof van Justitie. Deze drie verdachten waren in december 1982 leden van de ministerraad. Zij moeten terechtstaan bij de kantonrechter. Het Openbaar Ministerie zal aan het Hof van Justitie en de gemachtigden van de nabestaanden hierover nadere mededelingen doen over deze kwestie.

De tweede issue is de vraag of het Hof van Justitie, alvorens op de klacht te beslissen, de in totaal 26 verdachten de gelegenheid zal bieden gehoord te worden. De gemachtigden van de nabestaanden zijn van oordeel dat het 'hoor beginsel' daartoe noopt. Immers, in deze zal beslist worden over een zaak die deze verdachten persoonlijk aangaat en waarbij zij een aanmerkelijk juridisch belang hebben.

Weer op de rails
Essed is van oordeel dat niet het risico moet worden genomen dat een verdachte zich na de beslissing bij het OAS Hof beklaagt dat zijn recht om gehoord te worden is geschonden. En dan zal die verdachte gelijk hebben, meent Essed. Hij wijst er verder op dat niet alle verdachten op één lijn staan. Een verdachte heeft aangegeven wel vervolgd te willen worden. Het Hof van Justitie zal over de vraag of de verdachten gehoord zullen worden een besluit nemen.

Essed zegt te beseffen dat de door de nabestaanden voorgestane stappen tijd in beslag zullen nemen, maar vindt dat alle zaken sowieso reeds voor onbepaalde tijd stilliggen. Essed verwacht eerder dat door de inwilliging van de verzoeken van de nabestaanden het 8 decemberstrafproces weer op de rails en in een nieuwe versnelling zal komen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May