Alcoa en Suriname kunnen nog geen akkoord bereiken
14 Aug 2015, 00:01
foto
Suralcoplant te Paranam.


De regering en Alcoa hebben nog steeds geen overeenstemming bereikt over de operaties van de multinational in Suriname. Er wordt langer dan een jaar onderhandeld, maar een overeenkomst kan nog niet gesloten worden. Alcoa heeft reeds te kennen gegeven weg te willen uit het land, maar wil net als Suriname een zo voordelig mogelijk akkoord bereiken. Dilip Sardjoe, voorzitter van de presidentiële onderhandelingscommissie deelt mee dat het bereiken van een overeenkomst over complexe aangelegenheden, tijd neemt. De onderhandelingen zijn nog gaande.

In een bericht meldt Sardjoe: The Government of Suriname and Alcoa anticipated to make an announcement regarding the future of Suralco on August 15. However, reaching an agreement on complex issues takes time, and discussions are still ongoing. As soon as we are able to communicate a resolution, we will inform the employees.

Starnieuws verneemt dat Alcoa de plant per 15 augustus wilde sluiten. De aluinaardeoperatie is verlieslatend en de prijs op de wereldmarkt is bijzonder laag. Alcoa heeft aangegeven wereldwijd verlieslatende ondernemingen af te stoten. President Desi Bouterse heeft eerder meegedeeld dat hij de sector voor Suriname wil behouden. Getracht wordt om een zo goed mogelijke overeenkomst te sluiten, waar de Afobaka krachtcentrale deel van uitmaakt.

De werknemers van Suralco worden met de dag onrustiger, maar kunnen niet tot actie overgaan. Dit zou Alcoa in de kaart spelen. Het personeel wil weten waar het aan toe is. Voor de werknemers duurt de onzekerheid te lang, waardoor het vertrouwen in de leiding van het bedrijf behoorlijk is afgenomen. Een van de onderhandelingspunten is dat het personeel niet benadeeld mag worden. Ook de milieuaspecten wegen zwaar. De Brokopondo-overeenkomst maakt dat Alcoa zonder meer rekening moet houden met de Staat Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May