Geweld ontsiert uitgestelde verkiezingen Haïti
10 Aug 2015, 03:26
foto
Bij sommige stembureaus liepen de gemoederen hoog op, omdat deze de deuren laat openden. (Foto's: Reuters)


Sporadisch geweld en langdurige vertragingen hebben de lang uitgestelde parlementsverkiezingen in Haïti ontsierd. Drie stembureaus in de hoofdstad Port-au-Prince waren genoodzaakt te sluiten, nadat er gevechten uitbraken.

Kiezers bij andere stemlocaties raakten gefrustreerd, omdat de bureaus laat opengingen. De verkiezingen in Haïti zijn sinds 2011 herhaaldelijk uitgesteld. President Michel Martelly regeert sinds januari per decreet. De oppositie beschuldigt Martelly ervan dat hij zijn bevoegdheden misbruikt. Martelly is grondwettelijk uitgesloten om zich weer kandidaat te stellen.

Bijna zes miljoen stemgerechtigden kiezen 119 afgevaardigden en 20 senatoren uit meer dan 1.800 kandidaten van verschillende politieke partijen die zich hebben ingeschreven. Een niet geïdentificeerde bende gooide flessen en stenen naar een stembureau in Port-au-Prince, waardoor de stemming werd opgeschort. Lokale media hebben ook andere sluitingen in het hele land gemeld.

“Ik hoop dat de verkiezingsautoriteiten beter zijn georganiseerd voor de presidentsverkiezingen in oktober,” zei Martelly nadat hij zijn stem gisteren had uitgebracht. Op dezelfde dag als de presidentsverkiezingen op 25 oktober, wordt een beslissende ronde van de parlementsverkiezingen gehouden.

In aanloop naar de stembusgang gisteren zijn verschillende mensen gedood. De stemming wordt gezien als een belangrijke test voor de presidentsverkiezingen van oktober. Eenheden van de vredesmacht en politie van de Verenigde Naties hebben de Haïtiaanse agenten geholpen om de veiligheid tijdens de stembusgang te garanderen.

Het parlement van Haïti is in januari ontbonden, nadat het land er niet in slaagde verkiezingen te houden. Port-au-Prince zit sindsdien zonder een functionerende regering. Haïti is één van de armste landen in de wereld, en worstelt nog steeds met de gevolgen van de verwoestende aardbeving van 2010.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May