Tentoonstelling Javaanse immigratie voor meer inzicht
09 Aug 2015, 12:29
foto
Minister Edmund Leilis en nationale archivaris Rita Tjien Fooh bekijken een van de foto's.


Veel foto’s, Javaanse klederdrachten en boeken over de Javaanse immigratie horen allemaal bij de tentoonstelling die het Nationaal Archief Suriname (NAS) aan bezoekers tot en met de maand september tentoonstelt. Deze expositie is speciaal ingericht om meer inzicht te geven in 135 jaar Javaanse Immigratie.

Nationale archivaris, Rita Tjien Fooh–Hardjomohamad, zegt aan Starnieuws dat er met deze expositie nationale archieven als bronnen tentoongesteld worden aan eenieder. Op deze manier worden ze gestimuleerd om het archief te raadplegen. Het kennen van elkaars geschiedenis is van groot belang. Velen weten niet met welk doel hun voorouders in Suriname terecht zijn gekomen, zegt Tjien Fooh. Door het bezoeken van de tentoonstelling is veel informatie te krijgen over de komst van de Javanen in Suriname.

De informatie die gedeeld wordt met de samenleving dateert van 1890 tot en met 1939. Er zijn in die periode totaal 32.956 Javaanse immigranten naar Suriname gekomen. De meesten kwamen volgens de archivaris vanuit Java, omdat die het een beetje moeilijk hadden en voor werk naar Suriname kwamen. Een ander deel werd gedwongen om ook naar Suriname te komen. Vandaag wordt 125 jaar Javaanse immigratie herdacht.

Monique Eenig
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May