Training afgerond bescherming zeeschildpad legstranden
08 Aug 2015, 22:44
foto
Een deel van de mensen dat getraind is door RGB.


Dit legseizoen zijn 36.285 zeeschildpaddeneieren in beslag genomen, terwijl 17 aanhoudingen zijn verricht. Er is nauw samengewerkt tussen de politie en de jachtopzieners. Dit aantal is volgens jachtopziener Igor Bisoen in vergelijking met de overige jaren veel minder. Dit komt door de efficiënte en agressieve voorlichting vanuit het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en de verscherpte veldcontrole. Het Zeeschildpadden beschermingsprogramma 2016-2018 is donderdag afgesloten op Braamspunt. Hierbij kregen de participanten een certificaat uitgereikt als erkenning voor hun enorme inzet.

In voorbereiding van dit beschermingsprogramma heeft de afdeling Natuurbeheer van de Dienst ’s Lands Bosbeheer (LBB) van RGB, een training gegeven in de periode eind juli-begin augustus 2015, waarbij er capaciteit is opgebouwd en tevens bijscholing plaatsvond bij lokale bewoners van Galibi en van het district Commewijne.

De participanten hebben als zeeschildpaddenbeschermers in het legseizoen van 2015 monitoringswerkzaamheden verricht. In deze training zijn de technieken aangescherpt ter bevordering van de kwaliteit van data verzameling met betrekking tot het jaarlijkse zeeschildpadden monitoringsprogramma, deelt RGB mee.

Dit programma wordt jaarlijks mede gefinancierd door WWF Guianas. Karin Billo, vertegenwoordiger WWF Guianas zegt dat twee jaar geleden de beoordeling van de Aitkanti is bijgesteld. Voorheen was de positie van de Aitkanti kritisch bedreigd, maar nu is ze kwetsbaar. “Dit is een veel minder kritische situatie, ondanks dat ze nog steeds worden bedreigd met uitsterven.”

Het zeeschildpadden legseizoen voor 2015 is net achter de rug, maar de Dienst’ s Lands Bosbeheer, afdeling Natuurbeheer is nu al in samenwerking met WWF Guianas van start gegaan met de voorbereidingen voor de beschermingsactiviteiten van het programma 2016-2018, zegt Claudine Sakimin, hoofd Natuurbeheer.
Naast de training en bijscholing heeft LBB/Natuurbeheer ook gebruik gemaakt van de technische vaardigheden van de lokale gemeenschappen bij de renovatie en bouw van de veldposten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May