Inheemsen moeten een hechte eenheid vormen
08 Aug 2015, 07:46
foto
De avond begint met gebed.


Inheemsen in Suriname doen er goed aan om een hechte eenheid te gaan vormen. Dan alleen kunnen de wensen van de ‘eerste bewoners van het land’ in vervulling gaan: erkenning, het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk en een verbeterde positie. Dit kwam naar voren vrijdag op de ‘kick off’ voor de activiteiten van de negende herdenking van de Dag der Inheemsen in het centrum van de Amazone Partij Suriname (APS).

De avond bestond uit enkele optredens van traditionele groepen. Daarvoor is er een lezing en een dialoog gehouden. De bijeenkomst is met gebed geopend door Ferdy Toka. Aan Tamushi is dank gezegd voor het “overleven van de pogingen om de inheemsen te niet te doen” en is Hem gevraagd “kracht om het zware kruis te dragen, voor inzicht om uit de benarde positie te komen en om de harten van de buren te raken om de inheemsen tegemoet te komen.”

Volgens Hercuus van der Bosch die de lezing hield is het goed kennen van jezelf de eerste stap naar het vormen van de eenheid. “We liggen nu te vaak met elkaar overhoop. We richten ons meer op de ‘shows’ in plaats van de waarden en normen van de ouderen. Bekende inheemse groepen hebben is leuk, maar dat is later zaak” haalt van der Bosch aan. “We weten heel veel niet meer, we ontheiligen objecten omdat we de cultuur niet meer kennen. Pas als je je zelf en je cultuur goed kent kun je verder, dan kunnen we de eenheid gaan vormen.”

APS voorzitter René Artist, merkt op dat de Inheemsen bewuster gemaakt zullen worden. “We zijn in een bepaalde hoek geduwd waardoor velen van ons onze rechten niet kennen en ook niet weten wat te doen om die rechten te doen gelden. Dat is iets waar wij aan gaan moeten werken,” geeft Artist aan. “Het gaat niet om het bewust zijn van de Inheemsen alleen maar van de hele samenleving. Eenieder moet weten dat de Inheemsen bepaalde rechten hebben die internationaal zijn bepaald. De Inheemsen van Suriname willen het samen doen. We willen een duurzame groene ontwikkeling van de bevolking en de natuurlijke hulpbronnen.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May